Kultúra

Koponya alakú gyöngyöket és egy fél pár bőrpapucsot is találtak egy kőszegi templom háromszáz éves padjai alatt

A kőszegi templomok kutatása és helyreállítása / Facebook
A kőszegi templomok kutatása és helyreállítása / Facebook
A padok alatt meglepő módon egy ácsolt rácsozat feküdt, ennek porában rejtőztek a tárgyak.

A kőszegi belváros legfontosabb temploma, a jó eséllyel egy XIII. században elpusztult előd helyén álló Szent Jakab-templom a nyugat-magyarországi város egyik legérdekesebb emléke, így várható volt, hogy a kutatása során nem várt csodák bukkannak majd elő.

Így is történt: a beszédes nevű A kőszegi templomok kutatása és helyreállítása nevű Facebook-oldal keddi posztja szerint az 1719-es évszámot magukon viselő padok elbontása, majd farestaurátorhoz való szállítása után megkezdett kutatás furcsa eredményeket hozott.

Az ülőhelyek alatt nem kő- vagy téglapadló, hanem egy gerendákból összerótt ácsolatra bukkantak, ami egy barokk kori téglapadlón állt, így az azt fedő porréteg eltávolítása után sorra kerültek felszínre a meglepő tárgyak, köztük elgurult perselypénzek, szétszakadt rózsafüzérek darabjai, keresztek, szentképeket védő kerek vagy szögletes üveglapok, kegyérmek, hajtűk, gombostűk, levált cipőcsat, vaskulcs, sőt

egy fél pár bőrpapucs, néhány csontból faragott koponya alakú – egykor egy rózsafüzér részét képező – gyöngy, illetve egy koraújkori kályhacsempe töredéke, amin Szent György alakja látható.

A féltucat fotót is rejtő poszt teljes hosszában itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik