Kultúra

A jövőben sem támogatná az Átriumot a budavári körzet új fideszes képviselőnője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Inkább a kerületen belül működő kulturális központokat támogatná belőle.

A Momentumban pártelnökké vált, majd listán a parlamentbe jutott Gelencsér Ferencnek nemrég összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az I. kerületi alpolgármesteri tisztjéről, illetve a képviselőségről, helyét pedig a néhány nappal ezelőtti időközi választásokon győztes Fazekas Csilla veszi majd át.

A változás nem egyszerűen csak egy helycserét jelent, hiszen a győzelemmel a kerületben az ellenzéki többség is eltűnt, a Jobbik korábbi két képviselője ugyanis általában a Fidesszel együtt szavaz – írtuk meg néhány nappal ezelőtt.

Fazekassal győzelme kapcsán most a Magyar Nemzet készített interjút, amiben a II. kerületi Átrium Színház ügye is szóba került, hiszen a kerületet irányító V. Naszályi Márta júniusban a képviselő-testület elé vitt a teátrumot fenntartó THEA Art Nonprofit Kft. 35 millió forintos támogatásáról szóló előterjesztést, hiszen az a kerület szomszédságában kínálnak kulturális szórakozási lehetőségeket, a támogatásért cserébe pedig az I. kerületben élő diákok, pedagógusok és közalkalmazottak olcsóbb jegyekkel, vagy épp ingyenesen vehetnének részt a programokon.

Budavári Önkormányzat A június 23-i ülésen feltűnt előterjesztés részlete.

A segítségnyújtás végül nem kapott zöld utat, a kormányoldali sajtó pedig az elmúlt hónapokban számos cikkben próbálta negatív fényben feltüntetni a segítségnyújtási szándékot.

A Magyar Nemzet újságírójának kérdésére Fazekas arról beszélt, hogy az Átrium esetleges jövőbeli támogatását nem támogatná, hiszen

a kerületi kultúrán bőven lehet mit javítani,

majd hozzátette:

Mi a Budai Polgári Szalonban olyan programokat is megvalósítunk, amik régen, az előző fideszes városvezetés alatt nagyon népszerűek voltak. Például Márai Sándorhoz kapcsolódóan, aki Krisztinavárosban élt, és mindig telt házasok voltak a Márai-estek Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásában. Ez teljesen kikopott a kerületből az utóbbi években. A körzetemben lévő Várnegyed Galériában is sokkal ritkábban vannak programok, ahogyan a Jókai Anna Szalonban is. Jókai Anna hagyatékát át is vitték a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Az I. kerület, ami természeti, építészeti és kulturális értékekben is nagyon gazdag, sokat vesztett 2019 óta, azon fogunk dolgozni, hogy ez megváltozzon.

– mondta az új képviselő, aki az elmúlt időszakban a kormánypárt számos képviselőjét, illetve a Várnegyedben álló Honvéd Főparancsnokság helyreállítási terveiről szóló, rejtélyes módon nem sajtónyilvános előadást is látott Polgári Szalont működtető Budai Polgári Közösség elnöki tisztjét is betölti.

Cikkünk első verziójában azt írtuk: Fazekas az Átrium helyett inkább a budai Polgári Szalonnak, a Várnegyed Galériának, illetve a Jókai Anna Szalonnak juttatna a kulturális támogatásból, ez a gondolat interjúban azonban explicite nem volt olvasható, így írásunk nyitómondatát javítottuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik