Kultúra

Furcsa gépszörnyek sorakoznak a felújítás után most újranyitó oroszlányi Bányászati Múzeumban

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI
A fejlesztést 2007 óta tervezték, de tizenöt év kellett ahhoz, hogy valósággá váljon.

Szeptember 2-án átadták a tizenöt évnyi álmodozás után végül megújult Oroszlányi Bányászati Múzeumot, ahol a múzeumi funkciók fejlesztése mellett mostantól még több helytörténeti dokumentum, illetve tárlati anyag látható, de rendezvényépület, illetve rendezvénytér is született.

Az eseményen a fejlesztést irányító városi ingatlankezelő cég feje, Németh Gábor elmondta:

Ez egy olyan környezet, amit nem szabad nagyon átalakítani, túlépíteni. Úgy próbáltuk a fejlesztéseket megvalósítani, hogy az egykori XX-as bányaüzem falai, megmaradt tárgyi eszközei közé próbáltuk „becsempészni” a XXI. századnak megfelelő részeket. Ezért is egyedi ez a hely. Legfontosabb szempontunk a hagyományőrzés. Régen élő volt ez a hely, és mi azon vagyunk, hogy újból élő legyen.

idézte a férfit a város hivatalos honlapja.

Bodnár Boglárka / MTI Az új installációk egyike

Lazók Zoltán polgármester a fejlesztés hátteréről is beszélt: eszerint a fejlesztés már a korábbi üzemeltető, a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány regnálása alatt tervben volt, a 2007-es álmot azonban elmosta a gazdasági válság. Az előrelépésre végül öt évvel ezelőttig kellett várni, mikor egy pályázat keretében 500 millió forintnyi támogatáshoz jutottak, a kormány pedig ezt az összeget további 140 millióval fejelte meg, hogy

a fejlesztés a hosszas közbeszerzési, kiválasztási eljárásokat követően megvalósulhasson.

Bodnár Boglárka / MTI Egy mintabánya is a kiállítás részét képezi.

A megújult terekről, illetve gépekről az MTI fotósa is készített néhány meglepő felvételt – így fest például a függősínpályás betegszállító kabin, ami jól láthatóan eredeti állapotában élte túl az elmúlt évtizedeket:

Bodnár Boglárka / MTI

Nem kevésbé meglepő látvány az úgynevezett jövesztőgép sem, aminek az volt a dolga, hogy a bánya falairól rétegenként válassza le a kőzetet:

Bodnár Boglárka / MTI

Ehhez képest az aknagépház irányítópultja a béke szigetének tűnik:

Bodnár Boglárka / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik