Kultúra

A második világháború óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Ezzel párhuzamosan pedig az első vidéki kóser étterem is megnyitotta a kapuit a városban.

Faigen Sámuelt – az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség és a Chábád-Lubavics mozgalom rabbiját – szerdán, a Pásti utcai Zsinagógában iktatták be a helyi zsidó hitközség élére – tájékoztatta az EMIH csütörtökön az MTI-t.

Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija az eseményen arról beszélt, hogy Faigen Sámuel rabbi és felesége tizenkét éve költözött a városba, ahol eleinte az ott tanuló izraeli diákoknak szerveztek hitéleti programokat, később pedig tökéletesen megtanultak magyarul, és a debreceni magyar zsidó közösség életébe is bekapcsolódtak.

A helyi zsidó közösség összefogása vezetett oda, hogy a második világháború óta először avathattak ortodox rabbit Debrecenben

– mondta, majd hozzátette:

a zsidó közösség nemcsak Budapesten, hanem Magyarország számos pontján él, és mi addig nem nyugszunk, amíg minden magyar zsidónak adott lesz a lehetőség, hogy visszatérjen ősei hitéhez.

 

A rabbi beiktatásán David Lau, Izrael askenázi főrabbija is részt vett, aki a zsinagóga melletti holokauszt-emléktáblára utalva arról beszélt: fontos, hogy gondoljunk azokra, akik egyedül maradtak nyolcvan évvel ezelőtt a gonoszsággal szemben, ugyanakkor ma Debrecenben a zsidó közösség nincs egyedül, van rabbija, és partnerként kezeli az egész város.

Lau a magyar zsidó közösség reneszánszát példa nélkülinek nevezte, hiszen az elmúlt tíz évben tett négy magyarországi látogatásán azt látta, hogy egyre több zsinagóga nyílik, és egyre többen járnak az iskolákba, imaházakba – mindez pedig szerinte

az EMIH-nek, illetve a magyar kormány támogatásának köszönhető.

Szavaihoz az eseményen szintén jelen lévő Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár csatlakozott, aki kijelentette:

a kormány valóban minden támogatást megad, de ahhoz, hogy ilyen élő és aktív közösség legyen, mint Debrecenben, olyan vezetőkre van szükség, mint a most beiktatott Faigen rabbi és felesége.

Az esemény után nyitották meg hivatalosan a debreceni Zsidóházat a Piac utca 5-7. szám alatt, amely hitéleti, kulturális és oktatási programok mellett az első vidéki, minőségi kóser étteremnek, a Hamszának is otthont ad.

Az EMIH az elmúlt években szorosra fűzte a kapcsolatát a kormánnyal: egyeteme tavaly milliárdokat kapott, korábban pedig többek közt egy kóser vágóhíd létrehozására is óriási támogatást zsebeltek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik