Belföld

Csodaszarvas és aranytömbök: 326 millióba kerül az adófizetőknek az MNB két új szobra

Nettó 326,5 millió forintot fizet ki két grandiózus szoborért a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége – derült ki a közbeszerzési értesítőből. A szerződés szerint az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. Előbbi nettó 127 millió, utóbbi pedig nettó 199,5 millió forintba kerül.

Az alkotásokat Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti el, vagyis ugyanaz a társaság, amelyiktől nemrég másik két szobrot is rendelt csaknem 700 millió forintért a Matolcsy György vezette jegybank tulajdonában álló cég.

Az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas című alkotások megrendeléséről korábban a G7 számolt be.

Előbbi leírása alapján a gazdaság dinamikáját absztraháltan jelenítené meg.

Az alkotó egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva.

Persze nem valódi aranyat használnának fel, hanem rozsdamentes acélból készül majd a szobor. Az alkotás félig az egykori Postapalotában, félig a Széll Kálmán téren áll majd, a 13 méter hosszú szobrot ugyanis az időközben Pénztörténeti Múzeummá alakított épület bejáratához álmodták meg.

A másik szobor történelmi ihletésű: egy gigantikus csodaszarvast készítenek a leírás szerint elvileg a palotán belülre. A 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd, tehát az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a múzeum látogatói fölé.

Szőke Gábor Miklós egy csodaszarvast ábrázoló szobrot készített már Köveskálra, amely jóval kisebb volt a most készülőnél.

#csodaszarvas #2016

Közzétette: Gábor Miklós Szőke – 2019. augusztus 4., vasárnap

 

A művész alkotta korábban a a vizes vb szobrait, és az ő munkája a Fradi stadionja előtti sas is, ahogy ő munkálta meg a világ legnagyobb madárszobrát az Atlanta Falcons amerikaifoci-csapat stadionja elé.

Szőke Gábor Miklós munkásságáról nemrég írtunk:

A szobrász, aki egy halom lécből épített magának NER-karriert
Szőke Gábor Miklós pillanatok alatt vált a magyar művészvilág egyik legtöbbet foglalkoztatott alakjává, aki falécekből, majd fémlapokból készített munkáival tűnik fel úton-útfélen. De mi a titka?

Kiemelt kép: Az egykori Postapalota épülete (MTVA /Bizományosi /Jászai Csaba) 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik