Kultúra ismeretlen budapest

A kelenföldi erőműben kel életre Frankenstein szörnye

Szeptember végén jön a Netflixre a The Munsters, amit részben Budapesten forgattak. Néhány helyszínt mi is megtaláltunk.

A hatvanas évek Amerikájának legendás sorozata, a doktor Frankenstein által életre keltett Szörny, annak vámpír felesége, illetve a nő apja, az erdélyi évekre erős nosztalgiával és fátyolos szemmel visszatekintő Drakula gróf körül forgó The Munsters (1964-1966) népszerűsége a tengerentúlon évtizedek óta töretlen, hiszen hét mozifilmet, illetve több kisebb-nagyobb leágazást is készítettek belőle.

Ezekhez rövidesen egy újabb darab érkezik: a zenei karrierje mellett az elmúlt húsz évben számos filmet jegyző Rob Zombie ugyanis a Netflixen mutatja be az Addams Familyhez hasonlóan eredetileg az amerikai kertvárosi élet szatírájának szánt karakterek kalandjait.

A szeptember 27-én érkező filmet legalább részben Budapesten forgatták – válik gyanússá az IMDB-n elérhető stáblista magyar neveit látva, a július közepén kiadott előzetesben pedig konkrétan helyszínek is azonosíthatók:

A képsorok a kelenföldi erőművel indulnak: az 1913-ban körvonalazódni kezdett épületegyüttes mögött Reichl Kálmán (1879-1926), illetve a két világháború közti magyar építészet egyik fontos alakja, Borbíró (Bierbauer) Virgil (1893-1956) álltak, akik a főváros felkérése készítették el az első épületek terveit.

Reichl halála után társa vette a vállára a bővítmények tervezésének feladatát, így azok jóval modernebb köntösben, részben a berlini Klingenberg hőerőmű mintájára emelkedtek ki a földből – ekkor született meg a nyerstéglával borított, a Dunától néhány lépésnyire álló trafóház (1927-1929), aminek opálüveg-felületekkel megvilágított íves lépcsőháza jól látszik az első képkockákon.

Az épület szívében lévő, az elmúlt évtizedekben számtalan klip- és filmforgatást látott kapcsolóteremben Frankenstein Herman Munsterként bemutatott szörnyének feltámadását követhetjük majd nyomon.

Egy nagy ugrás után máris a belvárosi Szabadság téren találjuk magunkat: a Meinig Artúr által tervezett Adria-palota (1902) eredetileg a Magyar Kiráyi Tengerhajózási Részvénytársaság központjaként emelkedett ki a viharos történetű tér szélén, jelenleg pedig épp Tiborcz István BDPST Groupjának kezében válik lakó- és irodaházzá.

A mennyezeti freskók, a márvány főlépcsőház, a selyemtapéták, kandallók, tükrök, illetve számtalan megmaradt eredeti részlet közül nyilvánvalóan sokat láthatunk majd – az előzetesbe ezek közül a furcsa alakú belső udvarra néző nagy üvegablak és környezete került be, Lily Munster (akit egyébként Rob Zombie felesége, Sheri Moon Zombie alakít majd) ugyanis annak fényében találta meg az ideális pihenőhelyet (00:40-től).

Az épület jó eséllyel kulcsszerepet kap majd, hiszen jól láthatóan itt vették fel a Munster-kastély legtöbb belső jelenetét, így a díszes kandallók egyikét is megnézhetjük.

Film nem lehet persze teljes a Vajdahunyadvár nélkül, így legalább egy jelenetben az is feltűnik majd, hiszen Hermant a Széchenyi fürdő felőli főbejárat előtti hídon állva látjuk örömtáncolni – az igazán szemfülesek pedig egy szárnyas koponyát is felfedezhetnek a kapu felett (az előzetesben 01:38 körül látható ez a rész).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik