Kultúra a világ egy fura hely

Első világháborús tengeri erőd keres új gazdát az angol partoknál

English Heritage / Heritage Images / Getty Images
English Heritage / Heritage Images / Getty Images
Kitűnő villa, vagy úszó hotel lehet belőle.

Az első világháború kitörése után az antant egyik oszlopává vált Nagy-Britannia újszerű módszert talált ki az ország keleti partjainak a kontinentális Európa felőli védelmére: a tengerbe érkező széles folyók torkolatainál megkezdte egy sor úszó erőd építését.

Ilyen volt a Humbert védő Bull Sand, illetve Haile Sand is, amik a vízből 18 méterrel kiemelkedő, 25 méter átmérőjű védőbástyaként csak egy évvel a fegyverek elcsendesedése után, 1919 decemberében teltek meg katonákkal, illetve fegyverekkel.

A két évtizeddel később, a második világháború éveiben újra használatba kerülő, gyorsan modernizált építményekben végül egészen 1956-ig állomásoztak katonák, a következő évtizedeket azonban lassan pusztulva, használaton kívül töltötték.

A negyvenezer tonnányi betont magában foglaló Haile Sand Fort végül két évnyi próbálkozás után, 2018-ban került magántulajdonba – új gazdája 117 ezer fontot (akkori árfolyamon 42 millió forintot) fizetett érte, most pedig a Bull Sand is ugyanerre az útra lépett.

A brit RightMove nevű ingatlanos oldalon feltűnt, huszonöt képpel megtámogatott hirdetés szerint 50 ezer fontos (mai árfolyamon 23,3 millió forintos) kikiáltási áron kínált ingatlan 1987 óta védelmet élvez, állapotán ez azonban egyáltalán nem látszik, sőt, egyértelmű, hogy minél gyorsabb megújulásra van szüksége.

A sós levegő, illetve a tengervíz által is gyötört épület megmentésére már a kilencvenes évek derekán is tettek kísérletet: azt 1997-ben a Streetwise Charitable Trust vásárolta meg, ami úgy gondolta, hogy egy nagy felújítást követően drogrehabilitációs intézményt költöztet a falak közé. A tervről gyorsan kiderült, hogy kivitelezhetetlen, sőt, azóta maga az alap is megszűnt.

A hajóval, vagy helikopterrel elérhető, a szárazföldtől alig két és fél kilométerre álló erőd négy szintjét a tenger felőli oldalon harminc centiméter vastag páncélzat védi, négy lőrésén pedig eredetileg az első világháború fontos fegyverévé vált Mark VII-esei, illetve hatfontosainak csövei figyelték az érkezőket.

Az egykor kétszáz katona állomáshelyeként szolgáló, saját artézi kútjából friss vizet adó Bull Sand aukciója július 19-én indult, kérdés azonban, hogy a licitálók meddig tornászták fel az árát, sőt, az is, hogy hotellé, étteremmé, Airbnb-lakásokká, magántulajdonú nyaralóvá, vagy múzeummá akarják majd alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik