Kultúra

Jövő héten leáll a Tilos Rádió földi sugárzása

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A Médiatanács döntésén múlik, hogy átmenetileg vagy tartósan tűnnek-e el az éterből.

Tavasszal mi is megírtuk, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa úgy döntött: nem újítja meg a Tilos Rádió médiaszolgálati jogosultságát, mert „ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt”. Márpedig szerintük a Tilos Rádió 4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek.

A rádió ügyvezetője már akkor közölte, hogy újra megpályázzák a 90.3 frekvenciát, egy friss Facebook-posztban pedig arról adtak helyzetjelentést, hogy a Tilos Kulturális Alapítvány augusztus 15-én be is nyújtotta a pályázatot, ami a következő 10 évre biztosítaná számukra a földi sugárzást.

A döntést a Médiatanács hozza majd meg, remélhetőleg gyorsan, de egyelőre ismeretlen időpontban. Két lehetőség előtt állunk:Vagy elnyerjük a 90.3-as frekvenciát a következő 10 évre, vagy nem. Sajnos, mindkét esetben szeptember 3-án, éjfélkor le kell kapcsolnunk az adóberendezésünket, hiszen a jelenlegi műsorszolgáltatási szerződésünk akkor jár le

– írják, hozzátéve, hogy amennyiben nem kapják meg a frekvenciát, úgy 2022. szeptember 3-án éjféltől a rádió FM-en ugyan nem működik tovább, de online természetesen igen.

A második esetben, vagyis, ha elnyerjük a frekvenciát, ideiglenesen akkor is el kell búcsúznunk az étertől, ám csak egy rövid időre. Ez esetben a sugárzást megelőzi néhány kötelező procedúra, főképp az új műsorszolgáltatási szerződés megkötése, melyeket igyekszünk természetesen minél gyorsabban abszolválni. Ezeket követően kapjuk meg az ún. rádióengedélyt, amely birtokában indulhat a Tilos Rádió újabb – és ne legyen kétségünk – kalandos fejezete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik