Kultúra ismeretlen budapest

Egy eltűnt neon másolata jelent meg újra a Rákóczi úton

Mohácsi Angéla / Facebook
Mohácsi Angéla / Facebook
Visszatér az Erzsike Espresso.

Az éjjeli Budapestet hosszú évtizedeken át szebbnél szebb neoncsövek világították meg, a két világháború közt, illetve a szocializmus évtizedeiben született szépségek azonban hosszabb-rövidebb idő után eltűntek a városképből. Ezt a tempót egyértelműen gyorsította a rendszerváltás, hiszen megszűntek az állami áruházak, így a feliratok állapotmegóvására sem energia, sem pénz nem maradt.

Számos példány persze ma is látható – így a szörnyű titkot takaró Rákóczi úti készruha-reklám, vagy épp a Sztár üdítőital az Uránia Filmszínház csodás épülete melletti tetőre pottyantott felirata, illetve palackjának sziluettje:

A Kohn Menyhért megrendelésére, Stärk Marcell tervei szerint 1926-1927-ben született ház – ami udvarában egy csinos, a házzal egykori garázsépületet is rejt – néhány napja már nem csak ezek miatt kedvelt a városbarátok körében, hanem arról is, hogy az aljában egy rég eltűnt neon másolata tűnt fel újra.

A Budapest régi kocsmái, presszói, éttermei nevű Facebook-csoport egy tagja, Mohácsi Angéla által észrevett változás szerint a ház kapujától jobbra az Erzsike Espresso felirat tűnt fel, emlékeztetve a Kádár-kor legendás helyére.

Mohácsi Angéla / Facebook

Az épület aljában a Rákosi-éra során megjelent Erzsike előbb cukrászdaként próbálta megnyerni a környék lakóit, 1958 nyarán azonban átépítették, neonfeliratot kapott, és Erzsike Espresso néven nyitott újra.

A hely rövidesen az Urániába mozizni érkezők, az Ódry Színpad előadásaira kíváncsi emberek kedvencévé, sőt, a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóinak és tanárainak törzshelyévé vált – Ráday Mihály visszaemlékezése szerint egyikük egyenesen itt, a röviddel századforduló után született American Heating No. 14. kokszkályha melegénél vizsgáztatta a diákokat –, de a környéken élők is gyakran betértek.

Galéria
Bauer Sándor / Fortepan
Az üzletportál röviddel annak 1958-as átalakítása után

Az eszpresszó a város egyik első helye volt, ahol nyilvánosan nézhették az emberek a televíziót – alig két hónappal az MTV adásának 1957 május elsejei elindulása után még a lámpatestekről is fürtökben lógtak itt az emberek, akik a Vasas és a Vienna FC harcára voltak kíváncsiak.

A Népstadionban, 35 ezer ember előtt június 30-án játszott mérkőzésen mindhárom gólt a budapesti csapat szerezte: előbb Szilágyi (31′), majd Lenkei (59′), végül pedig Bundzsák (79′) talált a bécsiek hálójába.

UVATERV és Bauer Sándor / Fortepan, illetve Google Street View Hat évtized változásai: 1957-ben még cukrászda, egy évvel később espresso, míg az utóbbi évtizedben előbb pizzéria, söröző és kávézó, később pedig kuszkusz- és grillétterem.

Az idő persze az Erzsikén is nyomot hagyott, a rendszerváltás következményeként pedig több mint harminc év után örökre bezárta a kapuit. Helyét 1993 januárjától az amerikai fánkozólánc, a Dunkin Donuts egyszerre megnyíló négy üzletének egyike foglalta el.

Most, harminc év távlatából az árlistára is érdemes rápillantani: a szendvicsek 69-79, a szendvics, illetve fánkmenük üdítővel vagy kávéval együtt 129-152 forintba kerültek, egy presszókávéért pedig mindössze 29 forintot kellett fizetni. Az európai kontinensen először Magyarországon feltűnt cég 1999-ben, a franchise-szerződés lejáratával eltűnt az országból, és azóta sem tért többé vissza.

Új Magyarország, 1993. jan. 19. / Arcanum Digitális Tudománytár

Az elmúlt húsz évben az üzlethelyiséget egy pizzériába oltott söröző-kévézó, majd egy étterem használta, utóbbi azonban már a koronavírus-járvány előtt bezárta a kapuit, így jó látni, hogy az autópályává vált útvonal egyik, hosszú ideje üresen álló darabján újra megjelenik az élet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik