Kultúra

Színes tévéfelvétel került elő Ország Liliről, a XX. századi magyar művészet ikonjáról

Fidelio
Fidelio
Eddig mindenki azt hitte, hogy egyetlen mozgókép sem maradt fenn róla.

A kutatók hosszú időn át úgy gondolták, hogy nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel a festőként, grafikusként, illetve bábtervezőként is a szocialista Magyarország egyik legismertebb művészéről, Ország Liliről (1926-1978), most azonban mégis előkerült róla egy tévéinterjú – olvasható a Fidelio.hu által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Ország Lili pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult: a nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, illetve a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Mesekönyveket, gyermeklapokat is illusztrált, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett egy harminc négyzetméteres lakásban.

Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket

– idézi a közlemény Kolozsváry Marianna művészettörténészt, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.

A Fidelio.hu által Kiss Dániel Áron műgyűjtő segítségével felkutatott, az MTVA archívumából előkerült háromperces interjú alig másfél évvel Ország halála előtt, 1977 februárjában készült, és teljes hosszában itt látható (a hosszú bevezető után 9:20-nál kezdődik):

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik