Kultúra

Olivia Newton-John számára az éneklés jelentette az életet

Paul Plaza / AFP
Paul Plaza / AFP
John Travolta számára nem volt kérdés, hogy őt kell megszereznie a Grease női főszerepére.

Ahogy hétfő este mi is megírtuk, 73 éves korában meghalt Olivia Newton-John, Grammy-díjas énekes és színésznő.

Szeretek énekelni, ehhez az egy dologhoz értettem egész életemben. 15 éves korom óta csak ezt csináltam, így ez jelenti számomra az életet

– mondta néhány évvel ezelőtt a Grease sztárja, aki először az 1990-es évek elején diagnosztizáltak mellrákot, de akkor sikerült leküzdenie a betegséget, és azóta mellrák elleni küzdelem szószólójává vált. 2013-ban visszatért nála a betegség, de akkor nem hozta nyilvánosságra egészségi állapotát, csak egy 2017-es interjúban árulta el, hogy harmadszor is kiújult nála a rák, akkor a gerincét támadta meg.

Newton-John 1948-ban született Angliában, de egyetemi tanár édesapja Melbourne-ben kapott állást, így Ausztráliában nevelkedett. Kamaszkorától énekelt, a 60-as évek közepén visszaköltözött Nagy-Britanniába, és rendszeresen lépett fel klubokban, tévéműsorokban. 1974-ben már ő képviselte az Egyesült Királyságot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Eddigre Amerikában is voltak sikerei, sorra jelentek meg countrys lemezei, harmadik szólóalbumával több Grammy-díjat is nyert. Nemzetközi sztárrá azonban a Grease című musical filmváltozata tette 1978-ban, amelyben John Travolta vagány lázadójának szerelmét, Sandyt alakította. Úgy játszott tinédzsert, hogy a forgatás idején már 29 éves volt, de az alkotók hallani sem akartak másról:

Egyetlenegy személy volt az egész bolygón, akiből Sandy lehetett, és én szilárdan eltökélt voltam, hogy megszerzem őt a filmhez.

– mondta róla Travolta egy interjúban.

A Grease elsöprő sikerét követően Newton-John több filmje is elbukott a pénztáraknál, de énekesi karrierje továbbra is szárnyalt. A countryról átnyergelt a popra, pályája egyik legnagyobb sikerét Physical című slágerével érte el.

A 80-as években második felében kevésbé volt aktív, ezt az időszakot főleg családjának szentelte. 1992-ben diagnosztizálták nála a mellrákot, amit műtét és kemoterápia követett. Gyógyulása után teljes erőbedobással vetette bele magát a mellrákellenes felvilágosító kampányba, amelyet egészen utolsó éveiig végzett. 2005-ös lemezének nemcsak bevételeit ajánlotta fel erre a célra, de a dalokkal is a rákbetegeknek és családtagjaiknak igyekezett reményt és erőt adni, ezen kívül részt vett a nevét viselő rákkutatási központ létrehozásában, amely Ausztrália legnagyobb ilyen intézménye. Az elmúlt években újra elszánt küzdelmet folytatott a betegséggel, erről egy 2018-as tévéinterjúban beszélt. Newton-John hétfőn, kaliforniai otthonában hunyt el, az interneten számos híressék búcsúzott tőle, köztük Travolta is, aki az Instagramon osztotta meg a következő üzenetet:

Drága Olivia, mindannyiunk életét sokkal jobba tetted. A hatásod elképesztő volt. Annyira szeretlek. Egyszer majd újra együtt leszünk, ha az út véget ér. Az első pillanattól kezdve, hogy megláttalak, és örökre a tiéd: a te Dannyd, a te Johnod.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik