Kultúra

A Huncut szilva herceg lett az idei Ország Tortája

Tizenhatodik alkalommal választották ki a címet viselő édességet, de Magyarország Cukormentes Tortáját is újra megtalálták.

A Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete idén is nagy erőkkel kereste az Ország Tortáját, aminek zsűrije végül tíz döntős közül választotta ki a legjobbat: a Huncut szilva herceget.

A nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászda, Karikó Orsolya által készített torta ötletét a kiváló egri vörösbor, illetve a kiváló magyar szilva ízének párosítása ihlette:

alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyre könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse került, megbolondítva az egri borvidék egy classic vörösborának hangulatával, a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselével, illetve a szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzóval.

Tizenegyedszerre sor került Magyarország Cukormentes Tortájának megválasztására is. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyen csak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyagokat lehetett használni – ezek közül állította össze a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László a Nagyi kedvencét.

Magyar Cukrász Ipartestület

Az elsőre talán egyszerűen hangzó név – amit a 2019 után idén újra győzni tudó Gyuris nagymamája inspirált – mögött egy komplex torta rejtőzik, hiszen

az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz

– olvasható a kiadott sajtóközleményben.

A második helyezett Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása, a Csokoládé királyfi lett, a harmadik díjat Sabján Adrienn, a Cake to go Budapest cukrásza, az Epres túrógombóc torta megalkotója érdemelte ki.

A torták augusztus 19-től lesznek megvásárolhatók a kijelölt cukrászdákban (ezek listája itt lesz elérhető), illetve Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik