Kultúra

Állami támogatáshoz jut az Átrium Színház

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Még a hét folyamán, ez azonban nem lesz elég semmire.

Napokon belül megkezdődik a megítélt kormányzati támogatások kifizetése a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak számára – írja az MTI a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hozzájuk eljuttatott közleményére hivatkozva.

A támogatásokat még a héten kifizetik – olvasható a szövegben, ami az Átrium ügyére is kitér, jelezve, hogy hozzájuk is eljuttatnak egy korábban megítélt összeget:

a magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz.

A szöveg szerint az általuk benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjait – ahogy az elmúlt három évben –, idén is Budapest főpolgármestere jelölte ki, a minisztérium pedig

a jövőben is biztosítani kívánja a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek számára az állami forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét.

Az Átrium közel egy hónappal ezelőtt kongatta meg a vészharagokat, jelezve, hogy az anyagi nehézségeik miatt be kell zárniuk, a csapat jó része pedig július 1-től már a felmondási idejét tölti.

Az ügyre (aminek epizódjai itt olvashatók) regálva a főváros bejelentette: mentőöv programot hoz létre a budapesti független és magánszínházi műhelyeknek, a nézők, illetve az üggyel szimpatizálók pedig gyűjtésbe kezdtek, sőt, számos kávézó és étterem egy napi kávébevételét ajánlotta fel a teátrumnak.

Frissítünk!

A támogatás összege nem tesz hozzá sokat a társulat fennmaradásához, hiszen így mindössze 17 millió forinthoz jutnak – derül ki az Átrium cikkünk megjelenése után született Facebook-posztjából, amiben így írnak:

erről a sajtót előbb informálták, mint bennünket (mi egy újságírótól tudtuk meg ezt), és bocsánatkérést sem látunk a közleményben amiatt, hogy a megítélt pályázati támogatás folyósításának törvényben előírt határideje régen lejárt. A 17 millió forintos támogatást pedig lehet működési támogatásnak hívni (vicces az összeg is meg az elnevezés is, mert a működés olyan apró hányadát fedezi), de ez nem azonos a kulturális taót pótolni hivatott többlettámogatási rendszerrel, amelynek a 12 milliárdos keretét az állam az elmúlt félévben elfeketepéterezte. A 255 millió forintos „többlettámogatási” kérelmeink (és a többi „magát függetlennek nevező” színház kérelmeinek) elbírálásáról egy szót sem ír az önmagát a kulturális tárca szóvivőjének nevező, a jelek szerint Fekete Péter marketingkommunikációs fogásait gyakorló illető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik