Kultúra

150 milliós mentőövet dob a főváros az állami támogatás hiányában ellehetetlenült színházaknak

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A Fővárosi Önkormányzat vezetése mentőöv programot hoz létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független és magánszínházi műhelyeknek. De már az elején le kell szögeznem, hogy a főváros képtelen átvenni az államtól ezeknek a színházaknak a tartós támogatását, mert nincs rá pénzünk

– írja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. Hangsúlyozza, hogy ez nem a főváros dolga lenne, hiszen ezek az intézmények korábban a tao-támogatásokból működtek, ezeket váltaná a kormányzati támogatás, a Fővárosnak pedig csak a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését lenne feladata biztosítani. Ugyanakkor, mint írja, morális felelősséget éreznek a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, valamint nem akarják, hogy a 2023-as év, ami Budapest 150. születésnapja lesz, a bezárt színházakról szóljon. Ezért egy kulturális mentőöv programot dolgoztak ki, 150 millió forintos támogatási alappal. A támogatás részleteiről a főváros lapunkhoz eljuttatott közleménye ír. E szerint:

  • A budapesti színházvédelmi alapból azok a független és magánszínházak kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg.
  • Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni.
  • A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik