Kultúra

Az Első Emelet egyik alapító tagja szerint a többiek ki akarják törölni a zenekar történelméből

Fortepan / Szalay Zoltán
Fortepan / Szalay Zoltán

A médiában téves hírek jelentek meg személyemről, egy év végére tervezett Első Emelet koncert kapcsán.
Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy a zenekaron belül kialakult kibékíthetetlen ellentét miatt, azon a rendezvényen semmilyen formában nem veszek részt, azzal közösséget nem vállalok

– ezt a közleményt küldte a médiának Tereh István, az Első Emelet egyik alapító tagja, aki ütőhangszereken játszott ugyan a színpadon, de valójában az együttes menedzsereként tevékenykedett a kilépéséig. (Az 1986-ban készült borítóképen a bal oldalon látható.)

Ahogy azt a 24.hu is megírta, júniusban az Első Emelet bejelentette, hogy az együttes 40. születésnapját koncerttel ünneplik meg a Papp László Sportarénában, mely nemcsak kilenc év után az első fellépésük lesz, de több mint harminc év után újra Szentmihályi Gábor (Michel) dobol majd, azaz a klasszikus felállásban lépnek újra színpadra. Csakhogy az összeállásból Tereh István kimaradt, és a Blikknek most el is mondta, miért:

Kilenc évvel ezelőtt a frontember egyik közeli rokona egy reggel kitalálta, hogy ő márpedig kiváló menedzser lenne, onnantól kezdve nem működött a közös munka. Állandó viták alakultak ki az amatőr, felelőtlen lépései miatt, pedig a közös munkánk során majd’ minden bulit, a BS- ben és a Syma csarnokban tartott nagykoncertet is, mind én szerveztem, nem beszélve a több száz koncertről és egyéb kreatív munkáimról.

Harmincnyolc év közös munka után nem engedem, hogy kitöröljenek az Első Emelet történelméből, ahogy erre már többször tettek kísérletet. Amilyen szerepet azonban ajánlottak a mostani koncert kapcsán, azt semmi esetre nem fogadtam el, nem volt méltó ugyanis ehhez a közel négy évtizednyi munkához

– mondta a lapnak Tereh, aki szerint a többiek annyit ajánlottak fel neki, hogy videón bejelentkezhet.

Ez megalázó, valamint az is, hogy többször kerestem Bélát (Kiki – A szerk.), hogy megkérjem, viselkedjünk felnőtt, profi módon, de nem reagált. Ezek szerint nincsenek érvek…

– mondta el a korábbi menedzser, aki szerint az is furcsa, hogy Michel visszatér, holott a zenekar néhány tagjával harminc éve nem is áll szóba:

Alapvető világnézeti különbségek vannak közöttük, és ez a nyolcvanas évek végére, a rendszerváltás környékére már olyan csatározásokká fajult, hogy végleg összevesztek, és Michel akkor kijelentette, velük soha többé nem lép színpadra. Érdekes lesz!

– mondta Tereh István a Blikknek.

A Blikk azt írja, az Első Emelet tagjai szerint Tereh mindössze négy évig volt a zenekar része, és a legsikeresebb időszakának már nem volt részese, holott 1987 elején lépett ki a zenekarból, amikor az együttes már bőven sikeres volt.

A zenekar részéről Berkes Gábor nyilatkozott a Blikknek:

Nem szeretnénk róla nyilatkozni, nem bántjuk. Csak a pozitív dolgok foglalkoztatnak a koncerttel kapcsolatban.

Kiki szerint pedig „a zenekar ebben a témában sem most, sem a későbbiekben nem kíván nyilatkozni.“

Ajánlott videó

Olvasói sztorik