Kultúra

Díjazhatják az amerikai humoristát, amiért a Békemenetre is elzarándokolt, hogy megfejtse az Orbán-titkot

The Daily Show with Trevor Noah / Youtube
The Daily Show with Trevor Noah / Youtube
A Daily Show Magyarországgal foglalkozó epizódja is kapott Emmy-jelölést.

Jordan Klepper március közepén látogatott Budapestre a Daily Show with Trevor Noah stábja kíséretében, hogy kisfilmet forgasson arról, vajon miért vált Orbán Viktor az amerikai konzervatívok példaképévé. A mintegy húszperces riporthoz forgatott a Kossuth-téri tanártüntetésen, a Békemeneten, és interjút készített Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárral, mint ahogy találkozott az ellenzéki politikusok közül Márki-Zay Péterrel és Cseh Katalinnal, de beszélgetett Panyi Szabolcs újságíróval, akinek a telefonját lehallgatták a Pegasus kémszoftverrel, illetve Hajós Andrással is, aki az ukrajnai menekülteket segítő civileket képviselte.

Ahogy a hvg.hu kiszúrta, a Daily Show-t összesen 7 Emmy-díjra jelölték, és ebből az egyik konkrétan a Magyarországgal foglalkozó különszámnak, a Hungary For Democracy című epizódnak szól, amelyet pár héttel a magyar országgyűlési választások után mutattak be Amerikában. Az epizódot kiemelkedő forgatókönyv kategóriában jelölték.

Klepper azt próbálta megfejteni, miért pont egy autokráciába süllyedő országot istenítenek a republikánusok, és meglepetésére pont ugyanazokat az összeesküvés-elméleteket hallotta vissza Joe Bidenről és Soros Györgyről a Békemeneten, amelyekkel a trumpista felvonulásokon is találkozott. Sőt, azzal is szembesült, hogy a Fidesz-szimpatizánsok szerint az ukrajnai háborúról mindenki tehet, csak éppen Vlagyimir Putyin nem

írtuk áprilisban a kisfilmről szóló áprilisi összefoglalónkban.

A teljes videó itt látható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik