Kultúra

Az HBO Max megszünteti a saját tartalomgyártást csaknem egész Európában

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nem lesz több magyar HBO-sorozat sem.

Miután a múlt héten húsznál is több saját sorozatot (köztük az idén bemutatott A besúgót) távolított el a platformjairól, az HBO Max hétfőn bejelentette, hogy végleg leállítja az európai tartalomgyártást, két nagyobb nyelvterületet, a spanyolt és a franciát leszámítva. Az HBO Max anyavállalata, a Warner Bros. Discovery az alábbi közleményt küldte a Varietynek:

Miközben tovább dolgozunk az HBO Max és a discovery+ egyetlen globális streaming szolgáltatássá történő egyesítésén, amely a Warner Bros. Discovery tartalmainak széles skáláját mutatja be, felülvizsgáljuk a jelenlegi tartalmi kínálatunkat a meglévő szolgáltatásokon. Ennek a folyamatnak a részeként úgy döntöttünk, hogy az HBO Maxról korlátozott mennyiségű eredeti műsort távolítunk el, valamint az északi és közép-európai országokban leállítjuk az HBO Max eredeti programjaira irányuló erőfeszítéseinket. A Hollandiában és Törökországban az elmúlt évben megkezdett, újonnan induló fejlesztési tevékenységünket is leállítottuk

– fogalmaz a közlemény, mely hozzáteszi, hogy a cég elkötelezettsége ezek iránt a piacok iránt semmit nem változott:

Ezekben a régiókban továbbra is megrendelünk helyi tartalmakat a Warner Bros. Discovery lineáris hálózatai számára, és továbbra is jelentős mértékben vásárolunk fel helyi, harmadik féltől származó tartalmakat a streaming szolgáltatásainkban való felhasználásra.

Vagyis nem készül több magyar, vagy éppen román, lengyel, cseh sorozat az HBO Maxon, mint ahogy a skandináv országokban sem.

A hírt hétfőn délben közölték az HBO Max európai munkatársaival. Úgy tudjuk, további tartalmakat a meglévők közül már nem távolítanak el, tehát az Aranyélet első két évada, a Társas játék vagy a Terápia is maradnak az HBO Max felületein, mint ahogy a többi európai sorozat is. A Variety szerint az eredeti fejlesztések azonnal leállnak a fent említett területeken ugyan, de a már gyártásban lévő programok folytatódnak, és számos, még be nem jelentett, de már elfogadott projekt is folytatódni fog. Néhány ilyen sorozatot azonban más platformoknak is eladhatnak.

Kapcsolódó
Az HBO Maxon belátható időn belül nem valószínű, de máshol talán viszontláthatjuk még A besúgót és a többi eltüntetett sorozatot
Az HBO Max megerősítette, hogy pénzügyi döntés született, amit az amerikai központban hoztak meg. A streamingszolgáltató ugyan továbbra is tervez helyi tartalmakat, de a mostani döntés kijózanító lehet a magyar sorozatipar számára.

Az HBO számára a lokális saját tartalmak, elsősorban sorozatok gyártása magas presztízsű és sikeres tevékenység volt az elmúlt évtizedben, számos népszerű és jól fogadott sorozat készült az HBO Europe égisze alatt. Ez az időszak most véget ér, és a Variety azt is tudni véli, emiatt leépítések is várhatók, de ezt még sehol sem erősítették meg. Ahogy azt múlt héten már írtuk, a Warner Bros. Discovery hárommilliárd dolláros adóssága miatt kényszerül költségcsökkentésre, és az amerikai központban úgy ítélték meg, az európai tartalomgyártást is beáldozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik