Kultúra

Gyerekelőadással tér vissza rendezőként Gothár Péter

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Óz, a varázsló című előadása lehet az a színielőadás, amellyel a 2019-ben szexuális zaklatási ügye miatt több pozíciójából eltávolított Gothár Péter visszatérhet rendezőként, szúrta ki a Színház.online a Kolibri évadzáró közleményének jövő évadról szóló szakaszában. A darab 2023 januárjában állhat színpadra, ahová Horváth Péter adaptálja L. Frank Baum híres meséjét.

Gyerekkorom óta foglalkoztat a mesélés, a mese – filmben, színházban, családban. Az Oz szívből, szívről, bátorságról, és észről szóló történetéért mindig lelkesedtem. „A kisgyerek magától okosodik, minden nap tanul valamit, ha mesélsz” – mondja a szerző, L. Frank Baum. Mikor otthon a kislányomnak olvasom Oz történetét, látni vélem ezt rajta. És mesélés közben én is tanulok: az iróniáról, a gyengédségről és a barátságról. (…) „Amíg tudom magamról, hogy gyáva vagyok, nem lehetek boldog” – mondja a darabban az Oroszlán a nagy varázslónak. Boldog vagyok, hogy a Kolibri Színház otthont ad az Oz mese új feldolgozásának

– mondta a közleményben Gothár, aki a zaklatási ügye óta, melynek nyomán mind az SZFE-ről, mind a Katona József Színházból távoznia kellett, nem nyilatkozott a történtekről. Amikor az ügy kirobbant, a rendező elismerte, hogy „erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett” egy színésznőhöz, akitől elmondása szerint pár nappal később bocsánatot kért és kapott, majd bocsánatkérését nyilvánosan is megismételte.

Gothár Péter az ügy nyomán gyakorlatilag eltűnt a színházi nyilvánosságból, azóta először tavaly nyáron került szóba, amikor Vajdai Vilmos azt nyilatkozta: Gothár az általa vezetett TÁP Színházban fog visszatérni 2021 őszén, ám a projekt azóta sem valósult meg. Így a Kolibri Színház előadása lehet Gothár visszatérése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik