Kultúra

Mivel Ukrajnában háború dúl, a BBC rendezheti jövőre az Eurovíziót

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Ezzel megszakad egy hagyomány.

Hagyományosan a győztes ország kapja az Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát a következő évre, ám most meg kell szakítani ezt a szokást. Idén ugyanis hiába győzött a ukrán Kalush Orchestra, elég nyilvánvaló, hogy a háborúban álló Ukrajna nem lesz képes 2023-ban megrendezni a versenyt – ezt a helyzetet jól mutatja, hogy a Kalush Orchestra már el is adta a trófeáját, hogy a befolyt 900 ezer dollárból drónokat vegyen az ukrán hadseregnek.

Kapcsolódó

Az Eurovízió szervezői ezért arra jutottak, hogy a második helyen végzett Egyesült Királyságot kérik fel a dalfesztivál megrendezésére, ezzel kapcsolatban már meg is keresték a BBC-t. Mint írják, nagyon sajnálják, hogy Ukrajnában nem állnak rendelkezésre a megfelelő biztonsági és infrastrukturális feltételek, de az Eurovízió a világ egyik legkomplexebb tévés produkciója, amelyen több ezren dolgoznak, és egy évre szükség van az előkészítési munkálatokhoz.

Nagy-Britannia utoljára 1998-ban rendezett Eurovíziót, a BBC szóvivője most azt nyilatkozta, hogy a mostani körülményekre senki nem vágyott, és még nem született döntés, de természetesen megvitatják a kérdést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik