Kultúra

Jogerős ítélet mondja ki, hogy megtorlásként rúgták ki az SZFE egyik oktatóját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A másodfok szerint jogtalan volt Faur Anna kirúgása.

Jogerős ítéletet hozott a bíróság, amelyben kimondta, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki az Színház- és Filmművészeti Egyetemről, elbocsátásának indoka megtorlás volt – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért, amely szervezet képviselte Faurt.

A TASZ azt írja, Faurt azért rúgták ki, mert az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg. Faur ugyanis élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg, azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

Az elsőfokú ítéletről korábban beszámoltunk mi is:

Kapcsolódó
A bíróság szerint valóban megtorlásként rúgták ki az SZFE egyik oktatóját
Faur Anna bírálta a modellváltást, illetve a Freeszfe-mozgalomban is részt vett. Kirúgása után munkaügyi pert indított, elsőfokon győzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik