Kultúra

A bíróság szerint valóban megtorlásként rúgták ki az SZFE egyik oktatóját

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Faur Anna bírálta a modellváltást, illetve a Freeszfe-mozgalomban is részt vett. Kirúgása után munkaügyi pert indított, elsőfokon győzött.  

Faur 2017-ben, kutatóként csatlakozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói közé, majd rövidesen oktatóvá vált, és részt vett a teljes dráma- és médiaoktatás megreformálását céljául kitűző kutatásban, így nyilvánvaló volt, hogy munkáltatói elégedettek vele. Szerződése 2020 februárjában azonban lejárt, ő pedig úgy döntött, hogy következő hónapjait – tekintettel kétéves ikergyermekeire, illetve a vírushelyzetre – inkább otthon, hat hónapos passzív GYED-en tölti.

Fél évvel később, 2020 szeptemberében a modellváltáson átesett SZFE már újra alkalmazta, szerződésében azonban korábbi hároméves munkaviszonya ellenére próbaidő is szerepelt. Az egyetem végül ezt a lehetőséget használta ki arra, hogy rövidesen kirúgják, hiszen próbaidő alatt a munkáltató nem köteles indokolni a felmondást – gondolta Faur, aki biztos volt benne, hogy a döntés oka a Freeszfe-mozgalomban és az egyetem dolgozói sztrájkjában való részvétele, illetve az egyetemfoglalás eseményeit megörökítő forgatása volt, így februárban munkaügyi pert indított, hogy kiderüljön az igazság.

Az oktatót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) védte a bíróságon, ahol nemrégiben megszületett az elsőfokú ítélet – tudta meg a HVG, aminek vonatkozó cikke szerint a döntés oka

valóban az új egyetemi modellel szemben megfogalmazott kritika volt, így a kirúgást inkább megtorlásnak lehetne nevezni.

Faur Anna mellett 2020 őszén az SZFE oktatói közleményben álltak ki, beszámolva a

szakmai indokokkal nem alátámasztható elbocsátásáról, kicsinyesnek és elfogadhatatlannak nevezve az eljárást, amelyből hiányzik az emberség.

Kapcsolódó
Elbocsátották az SZFE egyik tanárát
Azonnali hatállyal és indoklás nélkül küldték el Faur Annát, az oktatók szerint kicsinyes, szakmailag elfogadhatatlan a döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik