Kultúra

Elnézést kért a népszerű bestseller-szerző, amiért a fehér férfiakat sújtó rasszizmusra panaszkodott

JASON KEMPIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
JASON KEMPIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

James Patterson író bocsánatot kért, amiért azt mondta, hogy az idősebb fehér íróknak „a rasszizmus egy másik formájával” kell szembenézniük, ami megnehezíti számukra a munkakeresést. A világ egyik legjobban kereső bestseller-szerzője a Sunday Timesnak azt nyilatkozta a múlt héten, hogy az idősebb fehér férfi írók nem kapnak filmes, színházi, tévés vagy kiadói megbízásokat.

Az elítélő reakciókat követően azonban bocsánatkérést tett közzé, és azt mondta, hogy valójában nem gondolja, hogy a fehér írók rasszizmus áldozatai lennének.

„Bocsánatot kérek, amiért azt állítottam, hogy a fehér férfi írók nehezen találnak munkát, ami a rasszizmus egy formája” – írta a 75 éves író kedden a Facebookon. „Egyáltalán nem hiszem, hogy a rasszizmust a fehér írókkal szemben gyakorolják. Határozottan támogatom, hogy a hangok sokfélesége hallható legyen – az irodalomban, Hollywoodban, mindenhol.”

A BBC emlékeztet rá, hogy Patterson a világ egyik legsikeresebb szerzője, aki több évtized alatt mintegy 450 millió könyvet adott el – thrillereket, tényirodalmi műveket és romantikus regényeket.

Legismertebb művei közé tartozik a Női gyilkosok klubja regénysorozat, valamint egy másik sorozat Alex Crossról, egy fekete bőrű nyomozóról és pszichológusról, akit Morgan Freeman és Tyler Perry színészek alakítottak filmadaptációkban. James Patterson a Daily Mail szerint 677 millió dollárt keresett eddig íróként és egyéb üzleti tevékenységeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik