Kultúra

Reigl Judit alkotásai kerültek a falra a potsdami Museum Barberiniben

Catherine Panchout / Sygma via Getty Images
Catherine Panchout / Sygma via Getty Images
A két évvel ezelőtt elhunyt művésznő csak nyolcvanas éveiben vált igazán ismertté, munkái pedig a legfontosabb köz- és magángyűjtemények féltett kincsei.

A neves németországi intézmény Szabadság Formája, Nemzetközi absztrakció 1945 után című tárlatára több mint ötven művész alkotását kölcsönözték a világ vezető modern és kortárs múzeumaiból és meghatározó magángyűjteményekből. A tárlaton egyedüli magyar nőként a 2020-ban elhunyt Reigl Judit képei is láthatók – olvasható a Kálmán Makláry Fine Arts vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A művésznő ikonikus, 1958-ban született Dominancia-Központ című festménye mellett egy 1956-os Villám című, mintegy kétméteres alkotása is szerepel, melyet a párizsi Centre Pompidou adott kölcsön erre az utazó tárlatra.

A tájékoztatás szerint az amerikai absztrakt expresszionizmus kiemelkedő művészei, így többek közt Joan Mitchell, Lee Krasner, Helen Frankenthaler, Mark Rothko, Jackson Pollock, Bart Newman festményei mellett az európai informel alkotók, mint Georges Mathieu, K.O. Götz, Pierre Soulages és nem mellesleg a szintén magyar származású Hantai Simon munkáit is megtekinthetik a látogatók.

A közlemény felidézi: Reigl szélesebb körű sikere nyolcvanéves kora után köszöntött be, miután megismerkedett Makláry Kálmánnal, hiszen a galériás közreműködésével itthon három múzeumi kiállításon is láthatók voltak a Kossuth-díjas festő fantasztikus alkotásai: 2005-ben a Műcsarnok adott otthont az első retrospektív tárlatnak, majd ezt követte 2010-ben a debreceni Modem és 2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum.

Kapcsolódó
Százmilliót is fizettek a képeiért, pedig csak élete utolsó éveire lett elismert festő
A múlt pénteken 97 éves korában elhunyt Reigl Judit annak ellenére sem tartozott a legismertebb kortárs festőművészeink közé, hogy az utóbbi évtizedben ő volt a legkeresettebb élő magyar festő. Miért nincs a neve akkor a köztudatban?

A művészt Makláry 2004 óta képviseli hazai és nemzetközi szinten egyaránt, műveit rendszeresen állítja ki Európa számos neves művészeti vásárán. Ennek a kitartó munkának köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak.

A közel száz évig élt festőnő művei hidat képeznek a két kontinens hasonló indíttatású iskolái között. A kiállításra való bekerülés is azt bizonyítja, hogy Reigl művészete a háború utáni absztrakt festészet mainstreamjének meghatározó része – írja a közlemény.

A Museum Barberiniben szeptember 25-ig látható, mintegy 100 absztrakt alkotást bemutató kiállítás októbertől a bécsi Albertina Modernben, majd az oslói Munch Múzeumban is látható lesz. A tárlat kurátora Daniel Zamani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik