Kultúra

Húsz évvel azután, hogy megmászta a Mount Everestet, ma megérkezett az Erőss Zsolt-film trailere

JUNO 11
JUNO 11

Erőss Zsolt 2002. május 25-én, 10:30-kor első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Ezért ma, épp húsz évvel később megérkezett a róla készült Magasságok és mélységek című nagyjátékfilm előzetese.

A megtörtént eseményeken alapuló film Csoma Sándor rendezésében, Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda szemszögéből ábrázolja Erőss elvesztésének fájdalmát, a gyászt, a feleség felé irányuló ambivalens médiafigyelmet és a kiutat a gyászból, a jövő felé. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja. A film 2022. szeptemberében kerül a hazai mozikba. Íme, az előzetes:

Bedő Barna, a teaser előzetes vágója elmondta, a most bemutatott teaserben a képarány módosításával igyekezett egyetlen mondatba sűríteni azt az érzést, amit a film képvisel:

feldolgozni a veszteséget olyan, mint felmenni egy nyolcezresre. A legrosszabb, hogy aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé. Ilyenkor forog és szűkül a világ. Ezért forog és szűkül a kép is.

Csoma Sándor rendező 2015 és 2018 között Enyedi Ildikó mesterszakos rendező osztályába járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Kisfilmjei (Tabula rasa, Nem történt semmi) több nemzetközi fesztiválon szerepeltek és részesültek elismerésben. A 2019-ben készült Casting című filmjét közel 30 díjjal jutalmazták világszerte, elnyerte a Filmkritikusok díját, valamint a Magyar Filmakadémia tagsága az év legjobbjának választotta. A Magasságok és mélységek az első nagyjátékfilmje, a rendezés mellett a forgatókönyvet is ő írta.

A film producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan, az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a CURTIZ-t is jegyző JUNO11 Pictures produkciójában és Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik