Kultúra ismeretlen budapest

Ideiglenes védelmet kapott a magányos józsefvárosi templomtorony

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A területre irodaházat terveznek, ezt azonban a torony érintetlenül hagyásával kell megtervezni.

A két világháború közti magyar építészet elképesztő tempóban ontotta magából a Bauhaus iskola inspirálta villákat, társasházakat, illetve középületeket, az egyszerű formák pedig a templomok világában is megjelentek: mindegyik történelmi egyházban voltak olyan közösségek, akik az egyre nagyobb teret nyerő modernizmus mellett tették le a voksukat.

Ez a döntés néha azonban furcsa eredményt hozott – így történt ez Józsefvárosban is, ahol a Vajda Péter utcai iskola különálló tornatermét saját céljaikra átalakító evangélikusok 1936-ra csinos tornyot emeltettek:

Wikimedia Commons

A lillafüredi Palotaszálló, a kassai dóm és a Belvárosi Főplébániatemplom műemléki helyreállításán is dolgozó tervezője, Lux Kálmán (1880-1961) munkája alig négy évtizeden át szolgálta ki a háború után lassan csökkenő létszámú gyülekezetet. Harangjai 1974-ben Boldogkőváraljára költöztek, az egykori tornaterem pedig a Badacsonyi Állami Gazdaság Traubisodával teli, néha badacsonyi szőlőoltványt is árusító raktárává vált.

Az ingatlan 1999-ben a Kőbányai Evangélikus Egyházközség tulajdonává vált, annak azonban nem volt pénze a megmentésére, így a kétezres évek végén már csak a láthatóan rossz állapotú bauxitbeton torony állt a helyén.

A beépítésre szánt területet 2021-ben egy projektcég, a Telek Torony Kft. vásárolta meg, ami az év végén egy, a torony felújítását, illetve egy tőle néhány lépésnyire álló, huszonhét lakásos iroda- és társasházat is magában foglaló tervcsomagot juttatott el a Kormányhivatalhoz.

A Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke, Krizsán András DLA által tervezett házról elérhető látványterveket a témában február elején megjelent cikkünkben mutattuk be.

Kapcsolódó
Irodák vehetik körbe vagy pusztíthatják el a magányos pesti templomtornyot
A védettséget nem élvező torony a két világháború közti modern építészet fontos, a templomát rég elveszített emléke. Megmentésére védelem esetén még lenne mód.

A rajzokról azóta kiderült, hogy nem fognak valósággá válni, hiszen a területet forrásaink szerint egy informatikai cég vásárolta meg, ami irodaházat kíván építeni. Kérdés azonban, hogy ezt – a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az elmúlt években műemléki védelmet nem élvező – torony megtartásával, vagy annak eltüntetése után akarja megvalósítani.

A tulajdonjogát a Földhivatalnál még nem bejegyeztető új gazda neve, illetve a beéítés tervei azóta sem vált ismertté, a Józsefvárosi Önkormányzat azonban szemmel láthatóan tart a bontástól, így a május 5-i képviselő-testületi ülésen Pikó András polgármester javaslatára a templom utolsó megmaradt részének ideiglenes védetté nyilvánítása mellett döntött, hogy megelőzze a helyi érték megsemmisülését.

Tudni kell, hogy a bontási engedély megadásának nincs ismert akadálya, jelenlegi állapota igen leromlott, statikai problémák is fennállnak. Miközben a döntésnek nem célja az új tulajdonos tevékenységének meggátolása, a torony megmaradására esélyt jelenthet az ideiglenes védelem, amennyiben annak építészeti vagy helytörténeti jelentősége igazolódik az eljárás során

– olvasható a kerület honlapján, ami arról is beszámolt, hogy az ülésen egyúttal a Práter utca 69. homlokzata és kapubejárója is helyi védelmet kapott.

A két épület védettsége a védetté nyilvánítása folyamatának végigfutását követően válik véglegessé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik