Kultúra

Totális Erőtér Oltárral reagált a választás eredményére drMáriás

drMáriás Facebook
drMáriás Facebook

Orbán Viktort szovjet plakátok hangulatában ábrázolja drMáriás az új művében, mely a művész reakciója a választásokra. A Totális Erőtér Oltár valójában 42 darab 30 x 42 cm méretű alkotás, vegyes technikával (akril, grafit, giclée) kartonra készült egyedi művek sorozatát jelenti, melynek installációja a választási eredmények hangulatát fejezi ki drMáriás szerint.

A művész szokása szerint leírást is mellékelt a művéhez:

A sorozatot a Queen együttes One Vision című dala, valamint annak a Laibach zenekar Geburt Eine Nation (Opus Dei) című feldolgozása ihlette.
Metaforikus elemei között szerepel a rózsa, mint magyar népművészeti motívum, a kereszt, mint a Malevicsi abszolútum és a kereszténység szimbóluma, a nagy multinacionális cégek logói, amelyek a magyar gazdaság fejlődését biztosítják, háttérként a szivárványszínek, amelyek a különböző nemi identitásokat képviselik, s előtérben a békegalambot a választási eredmények ismeretének örömében a szavazói felé hadvezérként küldő magyar miniszterelnök a XX század közepére jellemző szovjet plakátok hangulatában. Orbán Viktor alakjára asszociációs szövegek íródtak grafittal, alakja aranyszínű akrilfestékkel került átszínezésre, átértelmezésre.

A művek itt tekinthetők meg, illetve a szerda este nyíló, A kortárs művészet rontja a magyar emberek biztonságérzetét! című kiállításon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik