Kultúra

Orosz katonák rabolják végig az ukrán múzeumokat

Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images
Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images
Legalább egy esetben azt is jól tudták, hogy mit keresnek, sőt, szakértőkkel együtt érkeztek.

Az elmúlt évezredek – így a XX. század – háborúinak sokszor fontos része volt, hogy a megszállt területekről eltűnnek a múzeumokban, illetve otthonokban lévő értékes műtárgyak. Most sincs ez másként – írja A mű, ami a február vége óta folyó ukrán-orosz háború több hasonló eseményéről számolt be.

A lap szerint előbb a Dnyeper-parti Zaporizzsja katonai parancsnoka beszélt arról, hogy a megszálló orosz csapatok összegyűjtötték a városi múzeumok legnagyobb értékeit, részleteket azonban nem tett közzé – ellentétben Mariupol hatóságaival, akik kétezer műtárgy eltűnését jelentették be, köztük

régi ikonokat, egy különleges Tóra-tekercset, az orosz tájképfestészetet forradalmasító Arhip Ivanovics Kuindzsi (1841-1910), illetve a tengeri látképei miatt magasan jegyzett Ivan Konsztantyinovics Ajvazovszkij (1817-1900) munkáit.

Wikimedia Commons Ivan Ajvazovszkij: A hullám, 1889

A lista nemrég Melitopolban bővült: az intézmény munkatársai a gyűjtemény egy részét az időhiány miatt már csak a pincében, kartondobozokban tudták elrejteni, az érkező katonák, illetve a velük együtt feltűnő szakértők így könnyen megtalálhatták köztük

a két és félezer éves szkíta aranyakat, az ezüstérméket, illetve a régi fegyvereket.

A múzeum munkatársai szerint az érkezők itt már szervezettek voltak, így jól tudták, mit keresnek. A városi tanács igyekszik minél teljesebb listát összeállítani a hiányzó tárgyakról, így azok nemzetközi körözési listára kerülhetnek, későbbi feltűnésük esetén pedig akár hosszú bírósági küzdelem után visszaszerezhetővé válnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik