Kultúra ismeretlen budapest

Cseh Tamás emlékét őrző munkákra írt ki művészeti pályázatot az I. kerület

Czimbal Gyula / MTI
Czimbal Gyula / MTI
A Budai Vároltalmazó Közalapítvány a zenész szellemi hagyatékához kapcsolódó alkotásokat helyezne el a kerületben.

A Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző pályafutása az I. kerületben, a vízivárosi Iskola utca egyik albérletében indult el. Ide költözött szerzőtársa, Bereményi Géza, akivel Cseh Tamás valamikor 1971 telén találkozott a pesti éjszakában, ezt követően pedig ebben a budai lakásban írták meg számos, azóta legendává érett dalukat – idézi fel az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az I. kerületi Önkormányzat által alapított Budai Vároltalmazó Közalapítvány.

Az alapítvány emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy az I. kerületben jelenleg viszonylag kevés alkotás őrzi Cseh emlékét, ezért

nyilvános művészeti pályázatot ír ki, amelynek keretében a művész szellemi hagyatékához kapcsolódó műveket vár.

A pályázat célja, hogy az énekes-zeneszerző emlékéhez méltó képzőművészeti alkotások szülessenek, amelyek később a környékbeli kávézókban, éttermekben, kiállítótereken megjelenve hozzájárulhatnak a hagyaték megőrzéséhez, de egyúttal támogatni és ösztönözni is akarja napjaink kortárs alkotóművészeit.

A pályaművek beküldési határideje június 30. A legjobb alkotások készítői pénzjutalomban részesülnek, a Facebookon legnépszerűbbnek bizonyuló pályamű készítője pedig közönségdíjat kap. A pályázat részletei a Budai Vároltalmazó Közalapítvány hivatalos oldalán olvashatók.

A budai oldalon ma egyébként két Cseh-emlék található: a már említett Iskola utcai ház kapualjában egy Szentgyörgyvölgyi Gábor által készített fiktív lakónévsor olvasható, a Szent Gellért téren pedig a zenészre nem hasonlító, balkezes létére jobbkezes húrozású, bár balkezes gitárhoz illő koptatójú hangszert kezében tartó férfialak álldogál.

Kapcsolódó
Ismeretlen Budapest: A Cseh Tamás emlékét őrző lakónévsor
A kor meghatározó zenészének karrierje a vízivárosi Iskola utca egyik garzonjából indult, erre pedig 2010 óta egy csinos tábla emlékeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik