Kultúra ismeretlen budapest

Kiemelt beruházássá vált az OPNI-ból születő nemzetközi magániskola projektje

Texaner / Wikimedia Commons
Texaner / Wikimedia Commons
A közel száznegyven éven át működött intézmény átépítésének tervei egyelőre nem ismertek.

Az 1868-ban, Budai Magyar Királyi Országos Tébolydaként (ép. Zettl Lajos) megnyílt Lipótmező egészen 2007-ig volt a magyar egészségügyi rendszer fontos sarokpontja, a bezárás óta eltelt tizenöt évben a műemlék főépület és a negyvenegy hektáros telkén lévő többi épület azonban folyamatosan pusztul.

Az ügyben 2020-ban történt nagy fordulat: az egy törvény alapján életre hívott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került, mégpedig ingyenesen.

Az egyik épülettől 2021 augusztusában egy ingatlanos oldalon át 1,8 milliárd forintért megválni próbáló alapítvány célja egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása, ami egyelőre ismeretlen tandíjért középfokú oktatást nyújt majd.

Kapcsolódó
Elit bentlakásos iskolát hoz létre a kormány Lipótmezőn
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában csütörtökön elfogadott módosító javaslat alapján a Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe

A projektről azóta semmit sem hallani, a terület arca pedig változatlan, a Magyar Közlöny április 19-i kiadásából azonban kiderült, hogy

a fejlesztést egy kormányrendelettel kiemelt beruházássá tették

vette észre az Építészfórum.

A leírás szerint a jelenleg 39 ezer négyzetméternyi beépített területtel rendelkező területen

oktatási, köznevelési, kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények és azok kiszolgáló építményei

helyezhetők el, mégpedig úgy, hogy

  • a beépítettség legnagyobb mértéke a terepszint felett 20, az alatt 25 százalékos lehet
  • a zöldfelületi mutató 55 százalék felett marad
  • a maximális épületmagasság nem haladja meg a 22 métert
  • a történeti kertben futókör hozható létre
  • az Országos Településrendezési és Építési Követelményekben (OTÉK) előírt személygépkocsi-várakozóhelyeknek pedig csak a 60 százalékát kell biztosítani, mélygarázsra és buszparkolóra pedig nincs szükség.

A munkák során a kiemelésnek köszönhetően településképi véleményezési eljárást sem kell majd lefolytatni, így a II. kerületi Önkormányzat kezében nem maradt eszköz az egyelőre talán még nem is létező tervek finomítására.

A kiemelten közérdekű beruházások között eddig egyetlen iskolafejlesztést sem találhattunk, így az azokat szabályozó kormányrendeletet (83/2021.) is át kellett írni ahhoz, hogy a projekt mentesüljön a kerületi, illetve országos szabályozások miatt rá vonatkozó határok alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik