Kultúra

Meghalt Demjén István zenész, Demjén Ferenc bátyja

www.demjenferenc.hu
www.demjenferenc.hu

83 éves korában meghalt Demjén István, aki a hatvanas években több zenekarban is játszott együtt öccsével, Demjén Ferenccel, írja a Blikk. Demjén István nyolc évvel volt idősebb öccsénél, akivel együtt kezdték zenei pályájukat: mindketten játszottak a Dogs, a Liversing és a Meteor zenekarokban.

Első közös zenekaruk a Számum volt, melyről így mesélt Bálint Csaba Beatinterjúk II. című könyvében:

Öcsémék megalakították a Számum együttest, valamikor 1964 körül. A Zrínyi Nyomdában próbáltak, lehívott, hogy hallgassam meg, hogy mit csinálnak. Akkor volt nagy sláger a She Loves You, de nem tudták hozzáénekelni a második szólamot. Kapásból melléénekeltem, a második próbán már tag voltam. Belekerültem, mint Pilátus a Krédóba.

Demjén István (a képen középen guggol) énekelt a fenti zenekarokban, melyekben Demjén Ferenc basszusgitáron játszott. A külvárosi Dogs és a Liversing egyaránt botrányzenekarnak számítottak, csak kislemezeik jelenhettek meg, azokon is más énekeseket kísértek. Demjén Ferenc végül a Sakk-Mattba igazolt, majd később a Bergendyben vált országosan ismert zenésszé. Addigra István már abbahagyta a zenélést:

1969 őszén hagytam abba a zenélést, addig mindig minden zenekarban együtt játszottunk. Cigányélet volt, se vasárnap, se éjjel, se nappal. Nejemmel már magnón üzengettünk a végén egymásnak, ezt már így nem akartam tovább csinálni. Elmentem munkahelyre dolgozni a Gázipari Tröszthöz

– mondta Demjén István a zenészkarrierje végéről a Beatinterjúk II-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik