Kultúra

Kulka János nem kért kaszkadőrt, mindent maga oldott meg az új magyar kémfilm forgatásán

InterCom
InterCom

Június 9-én debütál a hazai mozikban az új magyar kémfilm, A játszma, ami nagy sikerű A vizsga folytatása. Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter visszatérése mellett új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz, a hír bejelentését pedig egy Kulka Jánosra fókuszáló werkvideóval kísérik az alkotók.

Köbli Norbert, A vizsga és A játszma forgatókönyvírója kiemelte: gyakorlatilag Kulka Jánosnak írta ezt a filmet, sztrókját is beleírta a történetbe.

Az alkotók kiemelik: Kulka János a forgatáson hatalmas akaraterővel, rendkívüli önfegyelemmel, óriási erőbedobással dolgozott. Minden feladatot maga oldott meg, kaszkadőr dublőrt semmihez nem vett igénybe: úszott éjszaka a pilismaróti víztározó jéghideg vízében, de futott lélekszakadva a fehérvárcsurgói erdő vaksötétjében is.

Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot. Nagy feladat volt, igazi főszerep, és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e, vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság… De legyen ez inkább meglepetés

– mondta A játszmáról Kulka János.

A játszma története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), kezdetét veszi egy könyörtelen párharc.

A játszma történetében nem lehet tudni, hogy Markó pontosan milyen állapotban van: mennyi maradt vissza a betegségéből, mire emlékszik, mire nem, hogyan érzékeli, értékeli a külvilág változásait. Nem ismerjük a motivációt, a céljait, egy titokzatos férfi, maga a sötét, fekete lyuk. Amikor egy színész olyan szerepet játszik, amit magánemberként a saját bőrén már megtapasztalt, az olyan mély tudással, bölcsességgel, egyfajta derűvel tölti fel a filmbeli jelenlétét, ami máshonnan nem eredeztethető. Ez egy kegyelmi állapot, ami óriási pluszt ad az alakításához– én ezt a csodát látom, érzem Kulka játékában

– összegezte Fazakas Péter rendező. A film producere Lajos Tamás, a forgatókönyvet Köbli Norbert írta. A játszma operatőre Nagy András, vágója Kovács Zoltán, zeneszerzője Asher Goldschmidt, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde. A játszma 2022. június 9-én kerül a magyar mozikba az InterCom forgalmazásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik