Kultúra

Ed Sheeran megnyerte a Shape of You kapcsán indult plágiumpert

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A bíró döntése szerint az énekes-dalszerző nem plagizálta a megaslágert. A pert a Sami Switch művésznéven előadó Sami Chokri indította 2018-ban, mondván Ed Sheeran 2017-es Shape of You-jának egy része, a refrén részeként többször elhangzó „oh I oh I oh I oh I” szerinte feltűnően hasonlít az ő Oh Why című 2015-ös dalának refrénjére. Sheeran végig azt állította, nem emlékszik, hogy hallotta volna az említett dalt, mielőtt megírta volna a Shape of You-t.

A bíró elismerte ugyan, hogy vannak hasonlóságok a két dalrész között, de ilyen fokú hasonlóság nem jelent szerzőijog-sértést, valamint megállapította azt is, hogy Sheeran sem szándékosan, sem tudat alatt nem másolta Chokri dalát, mi több, szerinte nem is hallotta azt. A Shape of You megírásában közreműködő két társalkotó, John McDaid és a producer Steven McCutcheon szintén tagadta, hogy valaha hallotta volna Chokri szerzeményét.

A 2018-ban indult pert idén márciusban tizenegy napon át tárgyalták. Sheeran azzal érvelt, hogy a szóban forgó dallam mennyire gyakori a popzenében, illetve hogy számtalanszor szerepeltetett jogdíjra jogosultakként olyan alkotókat a dalai kapcsán, akik inspirálták őt, a Shape of You jogdíja is meg van osztva: egy részét a No Scrubs című TLC-dal szerzői kapják. Chokri a bíróságon arról beszélt, úgy érzi, megrabolták, és hogy bárcsak soha ne került volna bíróság elé az ügy, arról pedig meg volt győződve, hogy Sheeran hallotta és lemásolta a dalát, de ezt a jogi csapata nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani. Sheeran egyébként visszaperelt, hogy tisztára mossa a nevét.

A Shape of You évente mintegy ötmillió fontot hoz Ed Sheerannak és két alkotótársának még úgy is, hogy a jogdíj nagyjából tíz százaléka be volt fagyasztva a plágiumper miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik