Kultúra

Zelenszkij a Grammy-n: „A zenészeink golyóálló mellényt viselnek, nem pedig frakkot”

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP
Megható beszédet mondott a ukrán elnök.

Az Oroszországgal lassan másfél hónapja háborúban álló Ukrajnát vezető Volodimir Zelenszkij a meglepetéseket hozó 64. Grammy-gálán vetített kétperces beszédében szólt a világhoz.

Most ennek a díjátadót megelőző negyvennyolc órában, egy kijevi bunkerben rögzített monológnak közöljük a teljes szövegét.

Mi a zene ellentéte? A romokban álló városok és halott emberek csendje.

A gyerekeink szálló rakétákat, és nem hullócsillagokat rajzolnak. Közülük négyszázan sérültek meg, százötvenhárman pedig meghaltak, és sosem látjuk már őket rajzolni. Szüleink boldogok, mert egy bunkerben ébrednek, élve.

Szeretteink nem tudják, együtt leszünk-e még valaha. A háború nem hagyja, hogy mi válasszuk ki, ki él túl, és ki az, aki örök csendben marad. Zenészeink golyóálló mellényeket viselnek, nem pedig frakkot. A sebesülteknek énekelnek a kórházakban – még azoknak is, akik nem hallják őket, hiszen a zene egyszer mindenen áttör majd.

Megvédjük a szabadságunkat, hogy élhessünk, szerethessünk, hogy hangunk legyen. Az országunkban Oroszországgal küzdünk, ami a bombáival rettenetes csendet hoz.

Töltsétek be a csendet a zenétekkel. Töltsétek be ma, meséljétek el a történetünket, mondjátok el az igazságot a háborúról a közösségi médiában és a tévében. Csak csend ne legyen.

A felvétel:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik