Kultúra

Zelenszkij videóüzenetét és meglepetéseket hozott az idei Grammy-gála

Matt Winkelmeyer / Getty Images)
Matt Winkelmeyer / Getty Images)
A dobosát néhány napja elveszített Foo Fighters három díjat nyert, és egy rekordot is sikerült beállítani.

A számos műfajban dolgozó Jon Batiste We Are című lemeze lett a legjobb album, de tizenegy jelöléséből további négyet is díjra váltott – olvasható az MTI hírében.

Az MGM Grand Garden Arenában tartott ceremónián az R&B supergroup Silk Sonic, azaz Bruno Mars és Anderson .Paak duója nyitotta a show-t, majd Leave the Doors Open című dalával négy trófeát is besöpört, köztük az év felvételének, valamint az év dalának járó elismerést. Az est folyamán egy rekordot is sikerült beállítani, Bruno Mars utolérte ugyanis a legendás Paul Simont: mostantól mindketten három év albuma-díjjal büszkélkedhetnek.

A Disney Channel sztárjaként berobbant, tizenkilenc éves Olivia Rodrigo lett a legjobb új előadó, folytatva az elmúlt években megkezdett hagyományt, 2019 óta csak nők – Dua Lipa, Megan Thee Stallion és Billie Eilish – győztek a kategóriában.

Olivia Rodrigo további két Grammy-t is besöpört, majd a rap kategória győztesére derült fény: Baby Keem és Kendrick Lamar – akik valójában unokatestvérek – Family Ties (Családi kötelékek) című dalukért vehették át az elismerést.

A gálán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét is lejátszották: a vezető azt kérte, hogy az emberek minden lehetséges módon támogassák Ukrajnát:

Mi lehet ellentétesebb a zenénél? Lerombolt városok és meggyilkolt emberek csendje. Töltsétek meg zenétekkel a csendet. Töltsétek meg ma, hogy elmeséljétek történetünket. Támogassatok, amiben csak tudtok. Csak ne legyen csend

– mondta, majd John Legend emigráns ukrán zenészekkel adta elő Free című dalát.

Az eredetileg január 31-re tervezett, a színpadon a BTS, Billie Eilish, Brandi Carlile, Lil Nas X, Jack Harlow, Carrie Underwood, H.E.R., Nas és Chris Stapleton fellépését is hozó eseményt az Amerikai Lemezakadémia a koronavírus-járvány miatt halasztotta április 3-ra.

A Trevor Noah vezette eseményen megemlékeztek a tavaly elhunyt dalszerzőről, Stephen Sondheimről, és tisztelegtek a Foo Fighters néhány nappal ezelőtt, Bogotában elhunyt dobosa, Taylor Hawkins előtt is, aki az est folyamán három szobrot is szerző zenekarával együtt a tervek szerint fel is lépett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik