Kultúra

Helyek és programok, ahová érdemes elmenni még most tavasszal

Kinyitott Békés megye ikonikus – ha nem a legszebb – kastélya, újra látogatható az Operaház, régi korok világa Budapesten és nyolc érv a balatoni kempingezés mellett – programajánló.

Öt év után újra Opera

Ha valaki nem szeretne előadásra menni, de kíváncsi az eredeti állapotára visszaállított Magyar Állami Operaházra, azoknak ajánljuk az Opera által szervezett 60 perces túrákat, pontosabban sétákat, ahol körbeviszik a látogatókat az épületben. Megtudhatjuk, hogy a vörös szoba tapéját Olaszországban gyártották le az eredeti mintával, amit régi fényképekről lestek le, a vörös szín árnyalát pedig egy picike, még épen megmaradt tapétadarabról alkották újra. De beleshetünk a királyi páholyba, ahová napjainkban csak államfők és miniszterek léphetnek be.

24.hu

A túrák mindennap vannak, angol és magyar nyelven, 2 500 forintba kerülnek, jegyek és bővebb információ az Operaház honlapján.

Régi korok világa

Gyere velünk egy izgalmas utazásra a régi korok világába április 2-3-án az Aquincumi Múzeumban a Történelmi Kézműves Vásár és Hagyományőrző Találkozóra.

Aquincumi Múzeum

Sétálj végig a korok országútján és bepillantást nyerhetsz a különböző történelmi korszakok hétköznapjaiba a római kortól egészen a XIX. századig. Az autentikus hangulat és a színes vásári forgatag mellett várnak még rád külföldi és magyar hagyományőrző csapatok változatos bemutatói, páncélos küzdelmek, viking viadal, élőzene, szakmai előadások, könyv- és filmbemutatók, kézműves workshopok, mesemondás és gyermekszínház is.

Újra látogatható Békés megye ikonikus kastélya

A kortársak szerint a 19. század második felének egyik legszebb kastélya volt a szabadkígyósi kastély, amit 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Krisztina grófnő 1872-ben ment feleségül közeli rokonához, Wenckheim Frigyeshez, és mivel nem sikerült megvenni a gyulai Almásy-kastélyt, úgy döntöttek, hogy kígyósi birtokukon új rezidenciát emelnek.

24.hu

A projekt során felújították a kastély főépületének teljes földszintjét, a pince egy részét, a főlépcsőházat és a kilátótornyot, valamint a főépület közvetlen környezetét.

A nagy érdeklődésre való tekintettel és a kastély korlátozott befogadóképessége miatt a kastély tárlatvezetéssel látogatható.
Időpont foglalás a szabadkigyosikastely@nofnkft.hu e-mail címen, valamint a helyszínen. Bővebb információ a kastély Facebook-oldalán.

A legsötétebb sötét lovag a mozikban

Ugyan Hollywoodnak már-már kóros kényszere van arra, hogy újra és újra nekifusson ugyanazoknak a sztoriknak és hősöknek, aligha van annyira túlexponált szereplője a filmtörténetnek, mint Batman alakja – írtuk a legutóbbi Batman filmről szóló kritikánkban. A film, a horrorral kacérkodva ugyan, de egyértelműen krimi-thriller akar lenni. A Robert Pattinson féle Batman olyannyira ördögi, hogy a gothami gyerekek sokkal inkább bepisilnének rémületükben, ha meglátnák, mintsem ujjongva ünnepelnék hősiességét.

Kapcsolódó
Az új Batman az eddigi legsötétebb sötét lovag
Bár Robert Pattinsonról már jó pár éve illik nem az Alkonyatra asszociálni, talán ezzel az éjsötét, pokolból szabadult bosszúdenevérrel most már végképp elfeledteti a csillámvámpíros múltat. Batman kritika.

A Batman március 3-tól nézhető a mozikban. 24.hu értékelés: 8/10

Balatoni kempingezés – modernebb, de az érzés még a régi

Azoknak az időknek már vége, mikor a balatoni kempingezés kapcsán az embereknek a nehézkes sátorállítás, az alufóliába csomagolt szendvics és a Nekem a Balaton a Riviéra című sláger jutott eszébe elsőként. A nyaralás ezen formája kétségtelenül új utakra terelődött, 2022-ben már szállodai kényelmet is jelenthet a kempingezés – amellett, hogy a pihenés ezen formája továbbra is megőrzi báját, amiért mindenki szereti. Mutatunk 8 okot, amiért érdemes nyáron a balcsin kempingezni:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik