Kultúra ismeretlen budapest

Lejárt az ideiglenes műemléki védelem, tovább csökkentek a Márványmenyasszony túlélési esélyei

Google Street View
Google Street View
Innen kezdve minden a befektetőn, illetve a kerület meggyőző képességén múlik.

A tavalyi év nem csak a koronavírus-járvány, hanem a magyarországi épített örökség szempontjából is fekete év volt, hiszen rögtön januárban kiderült, hogy a Wichmann Tamás kocsmájának épületeként, illetve a magyar kártya szülőházaként is ismert Kazinczy utca 55. mellett a Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó budai étterem, a több mint kétszázhúsz éven át működő Márványmenyasszony (ennek kalandos történetét korábban itt mutattuk be) nem egyszerűen csak bezárt, de egykori otthona is hamarosan rommá válik.

A helyzet néhány napon belül óriásit változott, hiszen a befektető hiába kapott részleges bontási engedélyt, illetve szerezte meg az udvarban lévő idős fák életveszélyességét bizonyító, a kivágást elkerülhetetlenné tévő szakvéleményt, a Miniszterelnökség egy szombati döntéssel elrendelte az épület műemléki védettségi eljárását, aminek eredményeként az Kazinczy utcai társával együtt

egy évre szóló ideiglenes védettséget kapott.

Az egykori Márványmenyasszony esetében ez két hónappal ezelőtt, 2022. január 22-én lejárt, így a ház újra védtelenné vált.

Márványmenyasszony Étterem / Facebook Az egykor élettel teli belső udvar.

Ennek okairól, illetve a lehetséges jövőről a Budavári Önkormányzat hivatalos lapja, a Várnegyed legújabb száma (2022/5.) számolt be, ami a kerület főépítészét, Csány Évát szólaltatta meg a témában. A cikk szerint a Kormányhivatal tizenkét hónap alatt sem talált módot a védelem véglegesítésére, hiszen

az épületet nagyon sokszor átépítették, így a ma is álló falak kevésbé értékesek, mint a helyhez fűződő legendák, illetve valódi történetek,

helytörténeti érdekessége, illetve múltja pedig nem elegendő indok arra, hogy bontási tilalmat rendeljenek el rá, vagy műemlékké tegyék.

Kapcsolódó
Széchenyi lakodalmát is látta Buda egyik legidősebb étterme
A borkimérésként indult Márványmenyasszony körül az elmúlt két évszázadban véres harcok folytak, és jókora házak nőttek ki a földből, a hely azonban mindent túlélt.

A bizonytalan helyzetet a tulajdonos is bonyolultabbá tette, hiszen röviddel az egy éves védelem lejárta előtt az ingatlant irodává minősítette át, a változás ellen pedig a Kormányhivatal a rendelkezésére álló tizenöt nap alatt sem lépett fel, így az véglegessé vált.

Tulajdonosi háttér

Az 1997-ben alapított Recontra Kft. mögött álló egyik személyhez, Apáthy Zoltán Endréhez számtalan cég kötődik, köztük az Árgus-Security nevű vagyonvédelmi cég, a hitelekkel, vevőkövetelésekkel, illetve lízinggel is foglalkozó City Leasing  & Faktor, a Csarnok téri trafóházzal semmiféle kapcsolatot fenntartani nem kívánó, a Csarnok teret a városszövetbe vágott sebbé változtató Meininger Hotelt építő Bedori Investment Kft., a Hídépítő-csoport teljes egésze (Hídépítő, A-Híd, I-híd, K-Híd, M-híd), illetve a Lajvér Borászat. A férfi korábban pedig a MoM Leroy ügyvezetője volt, így kapcsolatban állhatott a az elmúlt három évtizedben számtalan sikeres éttermet – köztük a Leroy-t –, illetve szórakozóhelyet életre hívó Lefkovics Györggyel, aki többek közt a Belvárost korábban vezető Rogán Antal tevékenységétől sem függetlenül vált a magyar vendéglátás megkerülhetetlen alakjává.

A City-Leasing előző neve, az Andrew’s Leasing egy 2015-ben született HVG-anyagban, ami arról számolt be, hogy a férfihoz, illetve feleségéhez és fiához köthető cég győzött a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ mindhárom, egy időben kiírt, összesen 3,66 milliárdos autóbusz-beszerzési tenderén– úgy, hogy korábban nem foglalkozott hasonló ügyekkel.

Apáthy neve tavaly júniusban a Keleti pályaudvartól néhány lépésnyire tervezett második hazai Meininger Hotellel kapcsolatban is előkerült, a projekt mögött ott ugyanis egy másik, hozzá kötődő cég áll.

A bezárt vendéglő egy csapásra tehát irodajellegű épületté vált, gazdái pedig bármit tehetnek vele, így

ha le akarják bontani, majd a felszabaduló területre egy, a telekre vonatkozó építési szabályokat tiszteletben tartó irodaházat, vagy alsó szintjén irodatereket magában foglaló lakóházat építenek, akkor sem a kerületnek, sem a Kormányhivatalnak nem lehet ellenvetése.

Vincze Miklós / 24.hu A kapuzat 2021 elején, rajta az alapítás és a legutóbbi nagy felújítás évszámával.

Csány a lap hasábjain ugyanakkor arról beszélt, hogy személyesen szeretné meggyőzni a tervezőt, illetve a beruházót arról, hogy bárki Márványmenyasszony néven nyithasson éttermet az utód aljában, így

egy homlokzati jelzés elhelyezésével, a hely szelleme a jelenlegi épületek bontása után is megmaradna.

Az utód egyelőre még nem létező terveit az I. kerületi Tervtanácsnak is véleményeznie kell majd, az engedélyeztetési eljárás lényegi része, illetve a végső szó azonban a Kormányhivatal hatásköre, a kerületi főépítész azonban ezek után sem érzi úgy, hogy az épület legalább egy részének túlélése lehetetlen lenne:

Mindezek ellenére úgy érzem, hogy ebben a helyzetben is rendelkezünk némi alkupozícióval

– mondta, kérdés azonban, hogy mi a befektetők célja, és ezt mennyiben terelhetik majd megnyugtatóbb mederbe a kerülettel való egyeztetések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik