Kultúra ismeretlen budapest

Háromezer bronzszöggel, illetve azok nyomával állítanak emléket a budapesti gettó áldozatainak

Hetedik Műterem / Építészfórum
Hetedik Műterem / Építészfórum
A terület központi terén álló központi emlékművet a Hetedik Műterem tervezte.

Február végén fény derült az egykor a pesti gettó főtereként működő Klauzál térre tervezett gettóemlékhely végső terveire – a 2021 őszén kiírt pályázat győztese a korábban a Móricz Zsigmond körtéri Gomba felújításán dolgozó, de az elmúlt évtized kiemelkedő emlékművét, az ELTE második világháborús emlékművét (2014), illetve a Kálvin téri REFORM500-at (2017) is jegyző Hetedik Műterem (Szabó Levente DLA, Biri Balázs, Breuer Anna, Surján Borbála, Szilágyi Szabolcs) lett, aminek munkája az elmúlt évek legjobb köztéri művészeti projektjeként akár már a következő hónapokban is megvalósulhat majd.

A terv középpontjában egy minössze négy négyzetméter – ennyi hely jutott a túlzsúfolt gettóban egy emberre – alapterületű bronzlemez áll majd, amiben háromezer szög nyoma lesz látható, emlékeztetve a háromezer, tömegsírba temetett emberre.

A szögek által ütött lyukak mellett maguk a szögek is az emlékhely részét képezik majd – azokat a gettó egykor főként deszkapalánkkal kijelölt határvonalán, az aszfaltban vagy térkőben helyezik majd el, a terület központja felé egyre nagyobbá váló közökkel.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a határt kijelölő szegek beépítése nem garantálja megmaradásukat az idők végezetéig. Az utcák felújításával, átalakulásával együtt járó részleges vagy teljes jövőbeni eltűnésük mégsem ellentétes koncepciónkkal. Az emlékezet időben változó, és kiszámíthatatlan alakulása, változása természetes folyamat, így a gettó egykori határát kijelölő szegeinek esetleges eltűnése egyes utcákból e folyamat tárgyiasulása, vizualizációja lenne akaratlanul is a jövőben.

– írják a tervről az építészek az Építészfórum vonatkozó anyagában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik