Kultúra

Hunyady Sándor mellé temetik Alexander Brodyt

Nyolcvan év után nyitják meg a sírt, hogy nagybátyja, egyúttal példaképe mellett nyugodhasson a magyar világfi.

Ahogy arról beszámoltunk, február tizenharmadikán meghalt Alexander Brody, aki Bródy Sándor néven 1933-ban született Budapesten.

Tizenöt évesen került ki Amerikába, ott vette fel az Alexander Brody nevet.

A Princetoni Egyetemen diplomázott, majd a Young and Rubicam reklámcégnél dolgozott három és fél évtizeden keresztül, mialatt kifutófiúból a cég nemzetközi igazgatója lett.

1984 és 1987 között a Reklám Világszövetség elnöke volt.

Miután visszavonult, egyre több időt töltött Magyarországon; nagyapjára emlékezve megalapította a Bródy Sándor-díjat, mecénása volt a Bolyai János alkotói díjnak.

Számos kötete jelent meg, hozzá kötődik a bő húsz éve létező, ezidáig huszonöt számot megélt Alibi hat hónapra című tematikus antológiasorozat.

2005-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben pedig a budapesti Írók Boltja Üveggolyó-díját.

Életéről Megtalálni Serendipityt címmel jelent meg interjúkötet, melyben egyebek mellett mesél családi barátaikról, Jávor Pálról, Csortos Gyuláról, sztorizik az Albert Einsteinnel közös princetoni uzsonnákról, a teniszezésről Grace Kellyvel, ismeretségéről Greta Garbóval, barátságáról Audrey Hepburnnel, beszél Amerikáról, Magyarországról, a nagyvilágról, munkáról és politikáról, szerelmekről és családról.

Élete legfontosabb alakja a nagybátyja, az 1942-ben elhunyt Hunyady Sándor volt, akivel kapcsolatban a következőt mondta:

„Sajnos nagyapának és az én igazi példaképemnek, nagybátyámnak, Hunyady Sándornak az árnyéka sem vagyok, fáj ez nekem, de hát egyetlen életben minden nem jöhet össze.”

Alexander Brodyt a gyerekei kérésére Hunyady Sándor mellé temetik.

A szertartás a Fiumei úti sírkertben lesz március huszonkettedikén, kedden 14 órától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik