Kultúra

Zöldítené a Mátyás-templom előtti Szentháromság teret a Budavári Önkormányzat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Kiírták a közbeszerzést, aminek eredményeként egy európai színvonalú park jön majd létre.

A Szentháromság téren lévő közpark a háború előtti időkben be volt építve. Jelenleg nagyrészt üres terület, innen a legszebb a rálátás a Mátyás templomra. Fizikai állapota teljes mértékben lepusztult és méltatlan a most átépítés alatt lévő, illetve már felújított építészeti környezethez – kezdi csütörtökön megjelent Facebook-posztját a Budavári Önkormányzat, amiben bejelentik: a közelmúltban a kormány által eredeti arcára visszaépítendő Pénzügyminisztérium évek óta dráguló projektje, illetve az egykori Diplomataház ügye miatt a figyelem középpontjába kerülő tér rövidesen teljesen egészében megújul majd.

A kerület vezetése egy európai színvonalú közparkot terveztetne a térre,

amihez egy, a Közbeszerzési Értesítőben március 7-én megjelent tervpályázattal keresik a legjobb tervet.

A nyílt eljárás részeként március 16-án helyszíni bejárást tartanak majd, az indulóknak pedig onnan kezdve két hónapjuk van arra, hogy leadják az ajánlataikat.

A május 16-án záruló pályázaton összesen 16 millió forinttal díjazhatják majd a legjobbakat – a legjobbért akár hatmillió forint is járhat majd.

A bírálóbizottságban a politikai karrierje előtt közel húsz éven át táj- és kertépítészként működő polgármester, V. Naszályi Márta mellett a kerület főépítésze, Csány Éva, Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor, az Ybl-és Pro Architectura-díjas Hajnal Zsolt, az Ybl-díjjal szintén elismert Vikár András, Dévényi Márton építész, illetve Győr Attila műemléki szakértő kapott helyet, akiket póttagként Eltér István építész, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja segít majd a döntésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik