Kultúra

A Netflix befagyasztja az összes oroszországi projektjét

JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A streamingszolgáltató is beszáll a bojkottba.

Felfüggesztette az összes oroszországi projektjét a Netflix Ukrajna megszállása miatt – írja a Variety. Ez négy orosz gyártású produkciót jelent, amelyet a streamingszoltáltató készíteni kívánt az országban, köztük egy thrillersorozatot is, amelyet már épp forgattak is, ennek munkálatai azonnali hatállyal leálltak. Ez lett volna a Netflix második saját gyártású orosz sorozata a tavaly befejezett Tolsztoj-adaptáció, az Anna K után.

A streamingszolgáltató nem először tanúsít ellenállást, nemrég az orosz hatóságokkal is összetűzésbe került, amikor nem akarta felvenni kínálatába húsz orosz állami csatorna műsorát. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor többek közt ezt is feltételként írta elő a Netflix számára, amennyiben az országban akar maradni. Annak ellenére azonban, hogy a streamingszolgáltató nagyban épít az oroszországi piacára, továbbra sem hajlandó felvenni az állami propagandacsatornákat a műsorába.

Nem a streamingszolgáltató az egyetlen a filmiparban, amely bojkottálja Oroszországot az ukrajnai invázió miatt: a Disney és a Warner Bros is bejelentette, hogy nem engedik az orosz piacra a filmjeiket, így a legújabb Batman sem látható majd az orosz mozikban. A filmfesztiválok sem látják szívesen az oroszokat: Cannes nem fogad az orosz kormányhoz kötődő delegációkat, a glasgow-i filmfesztivál pedig levett két orosz filmet a műsoráról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik