Kultúra

Az ukrajnai megszállás ellenére Oroszország versenyezhet az Eurovízión

Jessica Gow / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Jessica Gow / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

FRISSÍTÉS: Korábbi nyilatkozatát megmásítva az Eurovíziót rendező EBU nemrég bejelentette, kizárják Oroszországot a versenyből.

Nem zárják ki a versenyből, azaz Oroszország az ukrajnai harcok ellenére is részt vehet az Eurovíziós Dalversenyen. A szervezők indoklása szerint az Eurovízió politikamentes esemény, és jelenlegi terveik szerint mind az orosz, mind az ukrán versenyzőket fogadják majd a versenyen. Azt azért hozzátették: követik az eseményeket.

Az ukrán UA:PBC csatorna azt kérte, függesszék fel az oroszokat a versenyből. Nyilatkozatukban kiemelték: az orosz csatornák, amelyek az ország eurovíziós részvételéért felelnek, a Kreml szócsövei és politikai propaganda, valamint az Ukrajna elleni dezinformáció eszközei, ez pedig ellentétes a dalverseny szellemiségével. Az orosz delegáció egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

A BBC emlékeztet: a két ország szembenállása nem először hat ki az eurovíziós szereplésre. 2016-ban például mindenki az oroszokat várta győztesnek, ám az utolsó pillanatban az ukrán versenyző nyert egy dallal, mert a krími tatárok 1944-es, Sztálin által elrendelt deportálásáról szólt. A dalt sokan a 2014-es krími megszállás elleni kiállásként értelmezték. Egy évvel később az orosz versenyzőt nem engedték belépni Ukrajnába, ahol abban az évben a versenyt rendezték, erre válaszul az orosz tévécsatorna, amely az eseményt közvetítette volna, közölte, mégsem tűzi műsorra a versenyt.

Az idei dalverseny Torinóban lesz, miután tavaly az olasz Maneskin nyert. Az oroszok még nem hirdették ki, hogy kit indítanának. Az ukránoknak viszont már megvan a nevezettje, a Kalush Orchestra nevű hip-hop trió, akik ugyanakkor szintén politikai okokból kerültek ebbe a pozícióba: az eredeti nevezett Alina Pash visszavonta nevezését, miután kiderült, hogy ő is járt az oroszok uralta Krímben 2015-ben.

Mint ismeretes, Oroszország szerda éjjel indított teljes körű támadást Ukrajna ellen. A világ vezetői közül sokan nyilvánosan ítélték el az orosz agressziót, Oroszország ellen szankciókat helyeztek kilátásba. Ennek ellenére az Eurovízió szervezői hangsúlyozták, hogy a rendezvénynek politikamentesnek kell maradnia, minthogy célja épp a nemzetek egyesítése és a sokszínűség ünneplése a zenén keresztül. A szervezők döntését máris kritizálják: a svéd SVT csatorna szerint az Eurovízió rendezőinek újra kellene gondolniuk ezt a döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik