Kultúra

Legalább tízmilliárdot fizethetett a kormány a Londoni Magyar Ház leendő otthonáért

Google Street View
Google Street View
A hétemeletes műemléképület kapui már márciusban megnyitnak az első látogatók előtt.

Meglepő bejelentést tett vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: Facebook-on közzétett videójában arról beszélt, hogy a kormány a Trafalgar tér közelében hétemeletes épületet vásárolt, hogy ott alakítsák ki a magyar kultúrát méltó módon bemutató Londoni Magyar Házat.

Az óriásban hétvégi magyar iskolát, illetve előadásoknak és kiállításoknak is otthont adó színháztermet hoznak majd létre, remélve, hogy az új találkozási ponttá, illetve közösségépítő hellyé válik majd a brit fővárosban élő magyarok számára.

Kapcsolódó
Magyar Ház nyílik Londonban, most vettek hozzá egy épületet
Hétemeletes ingatlant vett ehhez a kormány.

A teljes átalakítás befejezésének ideje egyelőre nem ismert, bár Szijjártó mindössze néhány hónapról beszélt, így ebben az évben már az összes szint megnyithat a látogatók előtt.

A házról, illetve a vásárlás részleteiről további információk a videóból azonban nem derültek ki, az egy pillanatra feltűnő homlokzat alapján azonban az azonosítás nem volt nehéz: a város közepén álló 17-19 Cockspur Street a Kanadában, illetve az Egyesült Államokban működő Grand Trunk Railway (GTR) londoni központjaként 1907-1909 között született irodaház hat emeletével, illetve manzárdszintjével a környék egyik kiemelkedő darabja – köszönhetően a tehetséges építészének, Sir Aston Webbnek (1849-1930), aki a viktoriánus Anglia egyik legfontosabb mérnökeként a Buckingham-palota mai arcáért, az Admiralitás egykori otthonáért, illetve a Victoria and Albert Museum fő tömbjéért is felelt.

A tér felé néző homlokzatán pedig ma is látszik az eredeti gazda neve, noha azt 1923-ban megvásárolta a kanadai állami társaság (Canadian National Railway Company), ami a főbejárat felett közel száz évvel ezelőtt a saját nevét is elhelyezte.

Az épület 1970-ben, vasbeton szerkezete, kőburkolata, a belső terében rejtőző Sir Frank Brangwyn (1867-1956)-freskó, illetve homlokzati megoldásai miatt Grade II-típusú védettséget kapott, így arcának megtartása a brit műemlékvédelem számára kiemelten fontos. Földszinti üzlethelyiségei a hetvenes évek folyamán ennek ellenére új arcot kaptak, a kétezres években azonban helyreállt a rend: újrafaragták a Webb által tervezett köveket, majd eltávolították a modern portált, így a ház kívülről ma teljes egészében eredeti képét mutatja.

A tereket az ezredfordulóig a kanadai vasúttársaság használta, ezután azonban kiadó irodaházként hirdették. Hamarosan bérlőt is találtak, tizenhat évvel később, 2017-ben a belső értékei megtartása mellett modernizált ház azonban újra jórészt üressé vált.

FlexiOffices A mai irodaterek részletei a kiadó irodákat listázó FlexiOffices jelenleg is elérhető aloldalán

Ekkor merült fel először az eladása: a 25 millió fontos irányár (ez mai árfolyamon 10,7 milliárd forintot jelent) végül optimálisnak bizonyulhatott, így az épület az országszerte tizenhárom étteremmel rendelkező Thai Street-hez került, ami a nagy múltú Savills ingatlanügynökség szerint tavaly, a koronavírus-járvány első hullámai után hirtelen magára találó brit ingatlanpiac második legsikeresebb augusztusában,

23 millió font körüli áron (mai árfolyamon ez 9,82 milliárd forintot jelent) került egy dán magánbefektető-csoporthoz.

Hanover Green Az épület és környezete

A földszintet, illetve a pinceszintet 2022 májusáig tartó bérleti szerződéssel használó, városnéző buszokat indító The Original London Sightseeing Tour Limited terei, illetve a február elején még bérelhető irodaszintek

jó eséllyel valamikor az elmúlt három hétben kerülhettek a nagy terveket dédelgető magyar kormányhoz.

NovaLoca Február elején még bárki bérelhetett volna itt irodát.

A vételár nem ismert, de a dánok nyilvánvalóan nem szerettek volna veszíteni az ügyön, így a tízmilliárd forint körüli vételár reálisnak látszik.

Az immár magyar állami tulajdonban lévő épület egy része már márciusban látogatható lesz, hiszen az 1999 novemberében megnyílt londoni Liszt Intézet a következő hónaptól már biztosan itt tartja az eseményeit – derült ki az intézmény hivatalos Facebook-oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik