Kultúra

Meghalt Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP

75 éves korában meghalt Ivan Reitman, aki olyan filmekkel szerzett világhírnevet, mint a Szellemirtók, a Junior, az Ikrek vagy az Ovizsaru – erősítette meg az AP-nek a rendező családja. A halál okát nem közölték.

Reitman 1946-ban született a csehszlovákiai Komáromban, ahonnan a család négy évvel később emigrált Kanadába, itt ismerkedett össze egyik későbbi alkotótársával, Dan Aykroyddal. Már huszas éveiben olyan filmekben közreműködhetett producerként, mint David Cronenberg két filmje, a Paraziták és a Veszett, első komolyabb sikerét a Party zónával érte el 1978-ban szintén producerként. Ő volt az, aki először rendezhette Bill Murray-t az 1979-es Dilibogyókban, itt kezdődött a közös munkájuk, amely olyan filmekben folytatódott, mint a Bombázók a seregnek, vagy épp Reitman legnépszerűbb filmje, a Szellemirtók. A film 2021-ben kapott folytatást, amelyben már csak produceri minőségben vett részt, a rendezést átadta fiának, Jason Reitmannek.

De nemcsak Murray felfedezése fűződik a nevéhez: ő volt az, aki vígjátéksztárt kívánt faragni Arnold Schwarzeneggerből az olyan filmekkel, mint az Ikrek (1988) az Ovizsaru (1990) vagy a Junior (1994) – bár a terhes Terminátort nem fogadta túl jól a közönség. Az Ikrek viszont volt akkora siker, hogy folytassák, igaz, kellett hozzá pár évtized, Reitman nagyon régóta próbálja tető alá hozni a filmet. Tavaly ősszel jelentették be, hogy Schwarzenegger és a másik főszereplő, Danny Devito is rábólintott az Ikrek folytatására, amely azonban már Reitman nélkül készül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik