Kultúra ismeretlen budapest

Aranyba burkolták az egykor Kincsemnek is otthont adó pesti palotát

Google Street View, illetve a szerző felvétele
Google Street View, illetve a szerző felvétele
Januárban egy, februárban pedig ezzel együtt már két ház is ugyanerre a sorsra jutott.

Az elmúlt három hétben a pesti belváros három pontján is furcsa dolgok történtek: palotákat vontak be fénylő aranytextillel.

A Károlyi-kertre néző, mai arcát jórészt az első magyar olimpikon, Hajós Alfréd munkájaként elnyert Dreher-palota, illetve a Molnár utcai Mocsányi-palota után – ezek mostani arcát, illetve történetét néhány nappal ezelőtt hosszú cikkben mutattuk be – most a Reáltanoda utca Kincsem-palotaként ismertté vált, rég kiürített 12. számú háza burkolózott lepelbe.

Kapcsolódó
Egymás után burkolóznak aranyba a pesti belváros palotái
A háttérben egy ingatlanbefektető áll, aki sorban újítja majd fel őket.

A szerda délután felhelyezni kezdett anyag valójában

egy leginkább fürdőruhákhoz használt, könnyen vágható, varrható, illetve tisztítható textil,

ami nyilvánvalóan hosszú ideig rejti majd el az elmúlt években jórészt építési háló alatt felsejlő homlokzatot.

A mindössze négy tengely széles házat a kiegyezés korának legismertebb gentlemanje, a tápiószentmártoni ménest is alapító Blaskovich Ernő (1834-1911) 1878-ban emeltette, tervezője pedig a később a Kodály köröndre néző óriási Hübner-udvart, valamint a mostanra luxusszállodává vált turai Schossberger-kastélyt is jegyző Bukovics Gyula (1841-1914) volt.

A szerző felvétele A lepel felszerelésének egy pillanata.

Az egyemeletes házat építése után uralkodók, illetve főrendek is bejárták – köszönhetően a tulajdonos ott rendszeresen megforduló állatának:

a csodalóként tisztelt, mind az ötvennégy versenyén győztes Kincsemnek, aki az udvarban álló márványetetős istállójában pihente ki a nagy futások fáradalmait.

A ház Blaskovich halála után gondos, illetve kevésbé gondos tulajdonosok kezén futott át, csodái egy része, így a selyemtapéta, az üvegablakok, illetve a díszes ajtók egy része, sőt, az elegáns szalon azonban megmaradt.

A projekt mögött itt is az Optinvest Zrt. nevű ingatlanbefektető, illetve a Pyxis Nautica építésziroda áll (róluk bővebben korábbi cikkünkben meséltünk).

A jövő héten egy utolsó, negyedik ház is ugyanilyen átalakuláson megy majd át, február végén pedig hosszú cikkel jelentkezünk a projekt egyelőre nem publikus részleteiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik