Kultúra

Ötven éve ellopták, most visszakerült Franciaországba egy Bacchus-szobor

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ötezer római érmével együtt tűnt el. Azok nem kerültek elő.

1973 decemberében egy műkincsrablás rázta meg Franciaországot: a Musée Du Pays Châtillonnais kiállításáról egy negyven centiméteres, Bacchust ábrázoló bronzszobor, illetve ötezer római érme tűnt el.

A múzeum munkatársai az elmúlt közel ötven évben nyilvánvalóan már teljesen lemondtak arról, hogy valaha viszontlátják a bor és mámor istenének alakját, a világ egyik legismertebb műkincsnyomozójának, Arthur Brandnek azonban szerencséje volt, így az 1894-ben, egy gall-római kori falu területén kiásott szobor nemrégiben előkerült, sőt, a héten visszajutott az eredeti helyére, ahol mostanáig egy másolat helyettesítette – vette észre a HVG.

Az I. századi alkotást Brand egy ügyfelén át találta meg, akinek egy, a munka hátteréről semmit sem sejtő osztrák gyűjtő megvételre ajánlotta. A nyomozó végül egy 1927-es magazinban talált utalást a szoborra, így a francia rendőrséghez fordult.

Az ország törvényei szerint az előző tulajdonosnak a megőrzésért utólag is kellett fizetnie – ezt a költséget végül a chatilloni önkormányzat, illetve egy ókori művekre szakosodott angol aukciósház adta össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik