Kultúra

A közönségtől kér támogatást a betiltott Barta Tamás-doku alkotógárdája

Siess haza, vár a mama
Siess haza, vár a mama

A közönségtől kér anyagi segítséget a Siess haza, vár a mama című dokumentumfilm alkotógárdája. A Barta Tamás életéről szóló zenés dokumentumfilm sorsa viharosan alakult: a film ellen annak egyik mellékszereplője, Fekete Barna négy pert indított, a filmet később egy Feketéről készült felvétel kapcsán jogosulatlan képmáshasználatra hivatkozva a Kúria be is tiltotta, majd egy időre felfüggesztette döntését, mostanra azonban úgy tűnik, a film betiltása jogerős. A stáb azonban tovább harcolna, Facebook-posztjukban arról írnak, kétmillió forintra van szükségük ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz, illetve nemzetközi bíróságokhoz fordulhassanak az ügyben.

A Siess haza, vár a mama Barta és édesanyja elszakításáról szól elsősorban, mint a filmről szóló cikkünkben is kiemeltük, egyáltalán nem célja felgöngyölíteni, hogyan halt meg Barta Tamás. Ezzel együtt, bár a Los Angeles-i rendőrség annak idején öngyilkosságnak minősítette és lezárta az ügyet, az alkotók és Barta Tamás jogörököse, Hajdú Judit célja az, hogy újranyissák az ügyet, sőt, a filmnek folytatása is készül abban a reményben, hogy további információkat fedhetnek fel a zenész haláláról. A film kálváriájáról a rendezőt is megkérdeztük, itt olvasható vele készült interjúnk.

Kapcsolódó
Hajdú Eszter: Azt remélem, új információk derülnek ki Barta Tamás haláláról
A Barta Tamásról készült Siess haza, vár a mama rendezőjét kérdeztük arról, hogyan élte meg a film kálváriáját, milyen kritikák és észrevételek érték a nézők részéről, és hogy mit várhatunk a tervezett újabb filmtől.

A Siess haza, vár a mama ügyének az NFI is részese: a Filmintézet támogatta a film elkészítését, ám a film betiltási botrányában a szervezet az alkotók szerint nem melléjük, hanem Fekete Barna mellé állt, és gyakorlatilag levette a kezét a filmről. Támogatáskérő posztjukban az alkotók úgy fogalmaznak, nemcsak a film betiltása ellen küzdenek, hanem

a magyar filmtámogatási rendszer igazságtalanságai ellen is küzdünk. További ügyvédeket, filmszakjogászokat, nemzetközi szakembereket vonunk be, európai intézmények az átláthatóságért, nyitott társadalomért, szólásszabadságért és emberi méltóságért küzdő munkatársait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik