Kultúra

Azért dühösek a kínaiak Keanu Reeves-re, mert fellépne egy koncerten

Sam Santos / Getty Images / Warner Bros. Pictures Canada
Sam Santos / Getty Images / Warner Bros. Pictures Canada
A koncertet a Tibet autonómiája melletti kiállásként rendezik.

Nacionalista kínaiakat az új Mátrix-film bojkottjával fenyegetőznek, mert a Neót alakító Keanu Reeves számos művésszel – így a Budapesten az előző év végén általunk is elcsípett Patti Smithszel – együtt, előadóként venne részt a Tibet House US nevű szervezet március 3-án tartandó, Tibet függetlenségéért való kiállásként rendezett koncerten, aminek művészeti igazgatója a nyolcvanötödik születésnapját ünneplő zeneszerző-zseni, Philip Glass lesz.

A filmet a kínaiaknál az ág is húzza, hiszen az ország legnagyobb filmes oldalainak egyikén, a Doubanon 75 ezer értékelés után is csak 5,7 ponton áll, a hasonlóan nagy felhasználótáborral rendelkező Mtime-on pedig ez a pontszám alig magasabb: 6.1.

Hogyan nem értheti meg Keanu Reeves ezt az egészet, és miért vesz részt a koncerten? Nem félnek ezek a hírességek attól, hogy elveszítik a kínai piacot?

– teszi fel a kérdést egy, a kínai kormánnyal szimpatizáló blogger a Twitter kínai klónján, a Weibón.

A Variety felvette a kapcsolatot az apai ágon kínai és hawaii felmenőkkel rendelkező Reeves képviselőivel, azok azonban egyelőre nem tették közzé a véleményüket a témában.

Reeves egyébként korántsem az első hollywoodi sztár, aki különböző módokon kiállt Tibet a kínai Kommunista Párt köreiben tabunak számító függetlenségéért: a Dalai Lámával jóban lévő Richard Gere filmszerepeket veszített, Brad Pitt céltáblává vált a Hét év Tibetben miatt, Selena Gomez pedig egy, az emigrációban élő vezetővel közös szelfije miatt tapasztalhatta meg a kínaiak egy részének gyűlölethullámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik