Kultúra

Magyar burgonyafajtákkal kell majd varázsolni a Bocuse d’Or idei európai döntőjén

Arpad Kurucz / Anadolu Agency / Getty Images
Arpad Kurucz / Anadolu Agency / Getty Images
A versenyt március 23-24-én Budapesten rendezik majd.  

A Bocuse d’Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját – közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői csütörtökön az MTI-vel.

A versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak:

a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert, az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos.

Mindhárom buronyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – írják a szervezők, akik hozzátették:

a versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri tizennégy tagjának.

A közlemény arra is emlékeztet, hogy a hústál témáját már a tavalyi év végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz, így mindkét téma reflektál a vendéglátó Magyarország gasztronómiai kultúrájára.

Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d’Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a hazai csapat nyert meg Széll Tamás séf vezetésével. Magyarországot idén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviseli a versenyen.

 

Kiemelt kép: a 2016-os döntőben győztes Széll Tamás és csapata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik