Kultúra

Magyar nyertes az EU könnyűzenei díjátadóján: Devát díjazták

Niels Knelis / MME
Niels Knelis / MME

Egy magyar énekesnő, Takács Dorina, azaz Дeva (Deva) is Music Moves Europe-díjat kapott a groeningeni Eurosonic Fesztiválon, mint Európa egyik legjobb feltörekvő előadója. A Music Moves Europe az Európai Unió kortárs könnyűzenei díja, melynek célja, hogy a feltörekvő európai művészeket támogassa nemzetközi karrierjük építésében.

Takács Dorina huszonegy éves, és egy éve tört be a hazai zenei színtérre a modern elektronikus zenét népzenei jegyekkel ötvöző hangzással. Több kislemez után január 20-án megjelent a bemutatkozó lemeze, a Csillag is, Zságer Balázs új kiadója, a Move Gently Records gondozásában, a lemezbemutató a Trafóban lesz.

Дeva a második magyar művész, aki elnyerte ezt az elismerést: korábban a Harmed  nevű zenekart díjazták. A Music Moves Europe-on a zsűri tizenöt jelölt közül választ ki öt nyertest, valamint egy nagydíjat és egy közönségdíjat is kiosztanak. A Music Moves Europe-díj nyertesei fejenként tízezer eurós díjazásban részesülnek, a zsűri nagydíjasa ezen felül ötezer eurós „zöld turné”-utalványt kap, a közönségdíj nyertese pedig ötezer euróval indulhat neki a nemzetközi karriernek.

Дeva fel is lép a Eurosonicon, amelyet 2022-ben újra virtuális formában tartanak. A Music Moves Europe-díj  további nyertesei Denise Chaila Írországból, Mezerg Franciaországból, Blanks Hollandiából és Alina Pash Ukrajnából, a zsűri nagydíját a belga Meskerem Mees, a közönségdíjat az örmény Ladaniva kapta.

A Music Moves Europe a European Border Breakers Awards (EBBA) és a Music Moves Europe Talent Award (MMETA) utódja, amelyet az Európai Unió 2004 óta oszt ki és támogat. A díjat korábban olyan művészek kapták meg, mint Stromae, Adele, a Mumford and Sons vagy Dua Lipa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik