Kultúra

Jay-Z is felszólal azért, hogy ne használhassák a rapszövegeket bűnügyi bizonyítéknak

Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Jay-Z, Fat Joe, Kelly Rowland és Killer Mike is kiállt a New York-i jogszabály módosítására vonatkozó javaslat mellett, amely megakadályozná, hogy a rapszövegeket bizonyítékként használják fel büntetőperekben. Az előadók levelükben arra kérik New York állam törvényhozóit, hogy támogassák a javasolt változtatást és tartsák fenn a véleménynyilvánítás szabadságát.

A Rap Music on Trial (Rapzene a bíróságon) című jogszabályt először novemberben terjesztették elő Brad Hoylman és Jamaal Bailey állami szenátorok, hogy az ügyészek ne hivatkozhassanak a dalszövegekre, kivéve, ha „egyértelmű és meggyőző bizonyíték” van a dalszövegek és a bűncselekmény közötti kapcsolatra.

A szólásszabadsághoz való jog a szövetségi és az állami alkotmányban is szerepel. A művészet büntetőjogi bizonyítékként való elismerése csak ezt az alapvető jogot csorbítja, és különösen a rap- és hip-hop-szövegek használata a büntető igazságszolgáltatási rendszerünket átható rendszerszintű rasszizmus jelképe

– mondta akkor Bailey.

A jogszabály a hét elején átment az állami szenátus első szakaszán.

2019-ben az ügyészek egy Tekashi 6ix9ine-nal kapcsolatos ügyben azt mondták, hogy olyan dalszövegeket és zenéket kívánnak bevonni, amelyek kontextust adnak és bizonyos vitákhoz kapcsolódnak. A rappert a bíróságon a Gummo című slágerének dalszövegeiről is kérdezték.

A 2019-ben felmentett néhai rapper, Drakeo the Ruler gyilkossági pere során az ügyészek a Flex Freestyle című számának dalszövegeit is bevonták az eljárás során, hogy megpróbálják kijelölni a bűnösséget. A rapper Tay-K-nek 2017-ben volt egy The Race című száma, mielőtt gyilkosságért elítélték volna, és mind a dalt, mind a hozzá készült videót felhasználták az ügyészek a tárgyalás során, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik